Waar moet ik op letten bij het doen van belastingaangifte over 2021?
Vóór 1 mei aanstaande moeten de aangiftes inkomstenbelasting weer zijn ingediend. Waar moet ik op letten bij het doen van de aangifte 2021?
De aangifte moet allereerst tijdig worden ingediend. Wie bang is dat tijdige indiening niet haalbaar is, kan beter om uitstel vragen. Dit is eenvoudig te doen via de website of door te bellen met de Belastingtelefoon. Het uitstel wordt dan verleend tot 1 september.
Wie te laat indient, loopt het risico dat hij in een later jaar geen uitstel meer krijgt voor indiening. Ook kan de Belastingdienst op den duur boetes en geschatte aanslagen gaan opleggen.
Veel gegevens zijn door de Belastingdienst vooraf ingevuld in het aangiftebiljet. Het is de verantwoordelijkheid van de belastingbetaler om deze gegevens ieder jaar weer te controleren.
Familie
Als u heeft geleend van een familielid voor de aankoop van een eigen woning, of van uw bv, zal dit in de regel niet ingevuld zijn. Die gegevens moeten dus nog ingevuld worden. Wel moet de lening uiteraard aan alle voorwaarden voor een eigenwoninglening voldoen.
Ook de aftrekposten zorgkosten en giften zijn normaliter niet vooringevuld. Voor zowel giften als zorgkosten is het van belang de betaalbewijzen, zoals bankafschriften, goed te bewaren (al is dat tegenwoordig natuurlijk vaak digitaal). De Belastingdienst kan hier immers om gaan vragen.
De diverse aftrekposten zijn niet meer aftrekbaar tegen het hoogste tarief in de inkomstenbelasting. In 2021 is het tarief dat geldig is voor de aftrekposten 43 procent. Het voordeel van de aftrek loopt dus langzamerhand terug.
Het is nog wel raadzaam om goed te kijken naar de verdeling van de aftrekposten tussen echtgenoten (fiscale partners) onderling. Deel de aftrekposten daarom zoveel mogelijk toe aan degene met het hoogste inkomen. Het programma van de Belastingdienst maakt inzichtelijk hoe dit werkt.
Box 3
Spannend dit jaar is uiteraard de belastingheffing in box 3. Vóór 15 april komt de staatssecretaris van Financiën met de eerste plannen hieromtrent. Hij moet immers het beruchte kerstarrest van vorig jaar gaan toepassen, om rechtsherstel te bieden. Hoe dat geboden gaat worden, is nog onduidelijk.
Wel is duidelijk dat in ieder geval spaarders –die bijna geen rendement hebben– voordeel kunnen ontlenen aan het arrest. Beleggers met forse rendementen kunnen dat in beginsel niet.
De staatssecretaris heeft aan alle burgers gevraagd om voorlopig op de normale wijze aangifte 2021 te doen. Gewoon de spaartegoeden aangeven dus. De Belastingdienst zal dan gaan bekijken hoe het arrest moet worden toegepast. Dat kost allemaal veel tijd. De definitieve aanslagen voor de groep met box 3 bezittingen zullen daarom pas na 1 juli 2021 volgen. En dan is het voor alle belastingplichtigen met –laag renderend– box 3 vermogen goed opletten: hebben zij inderdaad rechtsherstel gehad?
De auteur werkt bij HVK Stevens Belastingadvies