Deelstaat India neemt antibekeringswet aan
De lokale overheid van Haryana, een deelstaat in het noorden van India, heeft een antibekeringswet goedgekeurd.
Dat bericht AsiaNews woensdag. Met Haryana hebben nu tien deelstaten in India een antibekeringswet.
De antibekeringswet in Haryana houdt in dat verandering van religie slechts mogelijk is met goedkeuring van de overheid. Zending wordt bestraft. Wie de wet overtreedt, kan rekenen op een gevangenisstraf van een tot vijf jaar met een boete van tenminste 100.000 roepies (ongeveer 1200 euro).
Als bij de bekering een minderjarige, een vrouw of een persoon uit een achtergestelde kaste of stam betrokken is, kan de gevangenisstraf oplopen tot tien jaar met een boete van tenminste 300.000 roepies (ongeveer 3600 euro).
In een rechtszaak vereist de wet dat de verdachte zijn of haar onschuld bewijst. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een algemeen klimaat van wantrouwen, verwacht AsiaNews.
De wet werd aangenomen met alle stemmen van de hindoenationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) en die van de premier van de deelstaat Haryana, Manohar Lal Khattar. Lal Khattar ziet de wet als een belangrijk instrument om gemengde huwelijken tussen hindoevrouwen en moslimmannen te ontmoedigen. Leden van de Congrespartij, de oppositie, verlieten de zaal uit protest op het moment van stemming.
In de deelstaat Karnataka in Zuid-India wordt een antibekeringswet voorbereid. De spanningen tussen gemeenschappen lopen hoog op in deze staat vanwege een kledingvoorschrift dat de sluier op scholen verbiedt. Dat zorgt voor stevig protest, waaronder van de plaatselijke katholieke kerk.
De eerste antibekeringswet werd in 1967 ingevoerd in de oostelijke deelstaat Odisha. Die was er op gericht om christelijke zendelingen onder hindoes de voet dwars te zetten.