Amsterdam heeft een nieuwe gemeenteraad
Amsterdam heeft een nieuwe gemeenteraad. De raadsleden zijn donderdagmiddag geïnstalleerd door burgemeester Femke Halsema. Dit gebeurde een week eerder dan in andere gemeenten, vanwege een gemeentelijke herindeling met Weesp.
De nieuwe Amsterdamse gemeenteraad telt twaalf partijen, met Volt als nieuwkomer. De PvdA is de grootste, met negen zetels. Bij de installatie legden de nieuwe leden de eed of de gelofte af. De raadsleden waren eerst aan de beurt, daarna volgden de stadsdeelcommissieleden en - voor het eerst - de commissieleden van Weesp.
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad was met 46,6 procent historisch laag. PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman diende tijdens de eerste raadsvergadering een motie in namens vrijwel alle partijen, op Forum voor Democratie na. Daarin ondersteunen ze het voornemen van de burgemeester onderzoek te doen naar de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.
„Ik moet met pijn in het hart constateren dat meer dan de helft van de Amsterdammers de gang naar de stembus niet heeft gemaakt”, aldus Moorman. Ze noemde daarbij als dieptepunt een wijk in Nieuw-West waar minder dan een op de vijf mensen heeft gestemd. Volgens Moorman is het noodzakelijk te begrijpen waarom mensen niet zijn gaan stemmen en daarom moet er een „onafhankelijk, gedegen onderzoek” komen.
CDA-raadslid Diederik Boomsma, die vorige week werd verkozen tot beste raadslid van Nederland, kreeg nog een applausje. Het lukte hem op het nippertje een zetel te behouden voor zijn partij in de hoofdstad.
Een dag eerder namen de vertrekkende Amsterdamse raadsleden afscheid en beleefde Weesp de laatste dag als zelfstandige gemeente. De nieuwe raadsleden in andere gemeenten in Nederland worden op 30 maart geïnstalleerd.
Lodewijk Asscher ging maandag als verkenner aan de slag in de hoofdstad. Na eerste gesprekken gaf hij aan dat de drie grootste partijen PvdA, GroenLinks en D66 moeten onderzoeken of ze een nieuw stadsbestuur kunnen vormen.