Recept: honingtaart uit ”De bakatlas” van Rutger van den Broek
„Wat mag je in plaats van taart?” vraagt zoon 1. Het is koffietijd en we hebben taart. De kids zijn daar geen groot liefhebber van. Zeker deze zoon niet. Hij is vooral snoepjesfan, en hij hoopt door een stuk gebak over te slaan wat snoep te scoren. Zoon 2 hoort het aan en kijkt naar het half opgegeten stuk op zijn schoteltje. „Als ik dit verder niet neem, mag ik dan een snoepje erbij? Ik vind het wel lekker, maar het is nogal vullend.”
Af en toe lijkt het hier een ruilbeurs tijdens eetmomenten. Handig is anders, maar wat mij betreft moet je zoet niet tegen heug en meug eten. Als je iets uit de categorie ongezond eet, zorg dan dat het vooral iets heel lekkers is, is mijn motto. Zoals deze honingtaart uit ”De bakatlas” van Rutger van den Broek (uitg. Carrera, € 35,-). Smeuïg is-ie, met een rijke honingsmaak. Ik was al fan van Rutgers recepten –ze zijn gewoon altijd goed– en deze uitgebreide bakatlas (ruim 150 recepten) is een fijne aanwinst om je bakrepertoire te vergroten. Van kardemombroodjes uit Zweden en melktert uit Zuid-Afrika tot koekjes met dadel (kleicha) uit Irak. De honingtaart (medovik) waarvan ik het recept hieronder doorgeef, wordt gegeten in grote delen van Oost-Europa, van Rusland tot aan Tsjechië. En dat is best een bijzonder idee in een tijd waarin het in die contreien bepaald geen pais en vree is.