Staatsbosbeheer levert geen Sint Brigida-den meer in Zuid-Limburg
Staatsbosbeheer levert geen fijnspar meer om te dienen als Sint Brigida-den in de Zuid-Limburgse dorpen Noorbeek, Mheer, Banholt en Slenaken. Volgens de natuurbeheerder neemt het dennenbestand in Zuid-Limburg snel af, onder meer door vraat van de letterzetter, een kevertje dat de stam van dennen aantast. Bovendien zijn er de laatste jaren steeds incidenten geweest bij het kappen van de bomen met natuurschade tot gevolg, zegt Staatsbosbeheer.
Denhalen is een eeuwenoude traditie. Op de tweede zaterdag na Pasen kappen de ongetrouwde jonge mannen uit het dorp (de jonkheid) een naaldboom. De pastoor en de burgemeester geven de eerste bijlslagen. Met dertig paarden wordt de boom naar het dorp gesleept. Bij elk café onderweg wordt gestopt. In het dorp wordt de boom, die dan alleen in de top nog takken heeft, rechtop gezet voor de Sint Brigida-kapel om zo de zegen over het vee in de wei af te smeken. De traditie van de Sint Brigida-den behoort tot het Immaterieel Erfgoed.
Volgens Staatsbosbeheer hielden de jonge mannen zich de laatste jaren steeds vaker niet aan de afspraken. Er zijn verkeerde bomen gekapt en er werden meer bomen omgehaald dan was afgesproken. De gekapte bomen zijn niet op de goede manier weggesleept door de paarden, waardoor jonge aanplant grote schade opliep. Ook is op willekeurige, niet vooraf afgesproken locaties gekapt.
Staatsbosbeheer hanteert strenge veiligheidsmaatregelen, die onder andere voorschrijven dat particulieren geen bomen mogen kappen of zagen. Voor het denhalen gold een uitzondering, maar „ondanks zorgvuldige voorbereiding gaat het steeds mis. We kunnen dat risico niet meer nemen”, vindt de natuurbeheerder. De jonkheid in de dorpen probeert de natuurbeheerder nog op andere gedachten te brengen.