Koninklijk Huis

Maastricht rekent op Koningsdag als vanouds

Zullen Willem-Alexander en Máxima net als voorheen honderden handen schudden? En laten de prinsessen zich weer verleiden tot selfies op Koningsdag? Als het aan Maastricht ligt, keert het spontane volksfeest na twee jaar weer terug.

Anne Vader
23 March 2022 10:41
Koningsdag blijft een volksfeest. Handen schudden hoort daarbij, net als voorheen. Foto: koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Amersfoort (2019). beeld ANP, Frank van Beek
Koningsdag blijft een volksfeest. Handen schudden hoort daarbij, net als voorheen. Foto: koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Amersfoort (2019). beeld ANP, Frank van Beek

Na een ”Woningsdag” in 2020 en een Koningsdag zonder publiek in 2021 verwachten de Limburgers op 27 april zo’n 12.000 feestvierders in de stad. De oorlog in Oekraïne is geen reden voor uitstel of versobering. Het staatsbezoek aan Griekenland werd om die reden afgelopen maand wel op de lange baan geschoven.

Op de verjaardag van de koning ligt de focus op „vrijheid, gezamenlijkheid en broederschap”, zei de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. Juist vanwege die verbroedering gaat het feest door. Mogelijk voegt de organisatie wel een „gebaar” richting Oekraïne toe aan het programma. Wat precies is nog niet duidelijk, want het moet „passend zijn bij de polsslag van dát moment.”

Volksfeest

Een „lange en bochtige weg” ging aan het koninklijk bezoek vooraf, vertelt de burgemeester. De route en het programma lagen al klaar toen het feest aan het begin van de coronacrisis werd afgelast. Door de stad ging een zucht van verlichting toen Willem-Alexander twee jaar geleden beloofde: „Wat in het vat zit, verzuurt niet.” Hij hield woord.

Maastricht wilde „niet een beetje Koningsdag, maar een full-swing Koningsdag.” „Wij willen elkaar vastpakken, dansen, springen”, glundert Penn. Vorig jaar zat dat er niet in en daarom nam Eindhoven de rol van gastheer op zich. Gezien de versoepelingen kan de wens van de Limburgse stad volgende maand in vervulling gaan.

Gaat de koninklijke familie dus weer massaal handen schudden of houdt ze wat afstand tot het publiek? Dat laatste lijkt niet de bedoeling. „Koningsdag is een spontaan volksfeest, een dag waarop de koning het publiek ontmoet”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Nog onduidelijk is of alle leden van de koninklijke familie aanwezig zijn. Limburg kan sowieso rekenen op een „sterke delegatie”, maar wie precies, dat maakt de RVD pas later bekend. Volgens de website van het Atlantic College in Wales, de school van prinses Alexia, is haar vakantie op 27 april al voorbij.

Carnaval

Over vijf weken ontvangt Maastricht het koninklijk gezelschap om 11 uur op de Sint Servaasbrug. Koningsdag opent daar met een vlootschouw vanaf de Maas. Daarna krijgen de Oranjes een kijkje in de Maastrichtse volkscultuur, het leven in Zuid-Limburgse gemeenten én het Europese karakter van de stad.

Zo krijgen het koningspaar en de prinsen en prinsessen de kans om hun kennis van de Mestreechse taal te testen. Op het Onze Lieve Vrouweplein bereiden koks in een „oversized keuken” wijn, vlaai en vlees. De beroemde orkestleider en geboren Maastrichter André Rieu speelt een speciale koningswals.

Maastricht presenteert zich verder als „meest internationale stad met de meest internationale universiteit.” Het Verdrag van Maastricht ligt er, waarmee de Europese Unie werd opgericht. Prinses Marilène kan daarop de handtekening van haar vader, oud-minister Hans van den Broek, bewonderen.

Dj’s, dansers en carnaval ontbreken niet. Aan de carnavalsoptocht doen dragqueens (mannen verkleed als vrouwen) van homobelangenorganisatie COC mee. „Daar zijn we heel verguld mee”, zegt regisseur Servé Hermans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer