Buitenland

President Syrië bezoekt voor het eerst sinds 2011 Arabisch land

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vrijdag in Dubai een ontmoeting gehad met de heerser in de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Het was Assads eerste bezoek aan een Arabische staat sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011. De VS laten weten „diep teleurgesteld en verontrust te zijn door deze schijnbare poging om” Assad te legitimeren.

ANP
18 March 2022 22:05Gewijzigd op 19 March 2022 00:10

„We dringen er bij staten die een samenwerking met het Assad-regime overwegen op aan om de gruwelijke wreedheden die het regime de afgelopen tien jaar tegen de Syriërs heeft begaan zorgvuldig af te wegen, evenals de voortdurende inspanningen van het regime om een groot deel van het land de toegang tot humanitaire hulp en veiligheid te ontzeggen”, zegt woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De enige reizen van Assad buiten Syrië tijdens de oorlog waren naar Iran en Rusland. Dankzij de militaire steun van die trouwe bondgenoten heeft hij zich tot nu toe stand weten te houden tegen groepen die gesteund worden door buitenlandse regeringen, waaronder die van aan de VS gelieerde Golfstaten.

De twee leiders bespraken een aantal kwesties van gemeenschappelijk belang, zoals het behoud van de territoriale integriteit van Syrië en de terugtrekking van buitenlandse troepen. Ook ging het over politieke en humanitaire steun aan Syrië en zijn bevolking om tot een vreedzame oplossing te komen voor de oorlog in dat land, meldde het staatspersbureau van de Emiraten, WAM.

De ontmoeting was de laatste in een reeks diplomatieke toenaderingen die wijzen op een verschuiving in het Midden-Oosten, waar verschillende Arabische landen de banden met Assad nieuw leven inblazen. Een zo’n teken was vorig jaar een telefoontje met koning Abdullah van Jordanië, een andere bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten.

De VS hebben zich overigens steeds verzet tegen pogingen om de banden met Assad te normaliseren of hem te rehabiliteren, zolang er geen stappen zijn gezet richting een politieke oplossing voor het conflict. Daarbij zijn honderdduizenden mensen omgekomen sinds de opstand tegen Assad in 2011 begon. In november uitte Washington nog zijn bezorgdheid toen de minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten Damascus bezocht en Assad ontmoette.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer