Economie

CBS: Onbenut arbeidspotentieel slinkt

Nederland telde vorig jaar zeker 561.000 deeltijdwerkers die direct beschikbaar waren om meer uren te draaien. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vooral jongeren waren beschikbaar voor extra uren.

Redactie economie
17 March 2022 10:50

Het statistiekbureau stelt dat de deeltijdwerkers die het betrof deel uitmaakten van het onbenut arbeidspotentieel. Circa 6 procent van de beroepsbevolking was vorig jaar een deeltijdwerker die meer uren had kunnen werken. De totale werkzame beroepsbevolking telde 9,3 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar.

Tot de groep mensen die meer hadden kunnen werken, behoorden ook de zogenoemde semiwerklozen. Zij waren beschikbaar voor betaald werk, maar hadden daar niet recent naar gezocht, of ze hadden wel gezocht maar waren niet meteen beschikbaar.

Vooral in de horeca waren veel mensen per direct beschikbaar voor meer uren. Ook in de cultuur, sport en recreatie konden mensen meer uren draaien. Deze groepen hebben doorgaans meer jongeren aan het werk.

Volgens het CBS loopt het onbenut arbeidspotentieel al jaren terug. In 2014 ging het nog om 2,1 miljoen mensen. Vorig jaar waren het er 1,3 miljoen. Alleen in het eerste coronajaar 2020 was er sprake van een toename.

Daarnaast meldde het statistiekbureau dat de werkloosheid in Nederland in februari is gedaald tot het laagste niveau sinds 2003. Vooral jongeren vonden weer werk. Deze groep is relatief vaak aan het werk bij bedrijven die tijdens lockdowns dicht moesten en nu weer open kunnen, zoals cafés, restaurants of in de cultuursector.

Volgens het statistiekbureau waren er vorige maand 336.000 werklozen, ofwel 3,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste cijfer na 2003, toen het CBS de maandcijfers begon bij te houden. In januari was het werkloosheidscijfer nog 3,6 procent. De afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen gemiddeld met 8000 per maand, berekende het CBS.

Werkloosheidsuitkeringen

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte vorige maand 187.600 werkloosheidsuitkeringen. Dat waren er 5300 minder dan in januari. Ten opzichte van februari 2021 daalde het aantal WW-uitkeringen met meer dan een derde.

Voor werkgevers wordt het steeds lastiger om personeel te vinden. Dit biedt volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV kansen voor Nederlanders die al lange tijd op zoek zijn naar werk. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen werkgevers minder streng kijken naar de benodigde diploma’s en vaardigheden, waardoor zij mogelijk sneller worden aangenomen. „De vakkennis kan dan aangeleerd worden op de werkvloer en door een training of opleiding.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer