BinnenlandOnderweg

Op campagne met leuzen en oranje cakejes

Verkiezingskoorts waart rond, ook in Scherpenzeel. 
Uitdaging genoeg: de gemeente is gegroeid; de raad wordt uitgebreid. De ChristenUnie heeft voor deze verkiezingen afgehaakt: nog twee zetels extra te bemachtigen dus. 
Op pad met het SGP-campagneteam.

Aad van Toor
11 March 2022 21:21
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Raadslid Peter van As (33) laat zich deze dag vergezellen door wethouder Izaäk van Ekeren en voorzitter Johan van de Vliert. Doel is de gemeentewerf aan ’t Zwarte Land. Daar vergaderen de medewerkers van de buitendienst. Naast hun koffiemok past wel een oranje geglazuurd cakeje. Het marsepeinen logo moet de inwendige mens versterken. En de binding met de SGP natuurlijk. „De boodschap van het cakeje is vooral dat je als politieke partij deze mensen wilt waarderen. Zij zetten zich dagelijks in om Scherpenzeel leefbaar en mooi te maken en te houden. Daarnaast wil je graag in gesprek komen: wat zijn voor hen de belangrijke vragen voor Scherpenzeel en welke antwoorden kan de SGP daarop bedenken.”

In een klein half uur passeert Scherpenzeels wel en wee de revue. Hoe staat het met industrieterrein ’t Zwarte Land II? Zal het landschap niet verdozen en blijft Scherpenzeel wel een aantrekkelijk groen gebied? Hoe zit het met de verbouwing van het oude gemeentehuis tot woningen? Woningbouw is urgent, ook in deze gemeente. Maar bij elke nieuwe woning zou eigenlijk ook een arbeidsplaats gecreëerd moeten worden. Principieel? Graag. Maar liefst ook praktisch, klinkt het. Duurzaam? Natuurlijk, maar het moet haalbaar en betaalbaar blijven.

Het bloed van Peter van As wordt al vroeg oranje gekleurd. De interesse in politiek en de liefde voor de SGP lagen al klaar in de wieg. Zijn vader zorgde voor de rest. „Op 14-jarige leeftijd bezocht ik al SGP-debatavonden. Misschien eerst voor de koeken, maar gaandeweg ging het meer om de inhoud. Mijn vader leerde me dat je, hoe jong ook, geroepen bent een stukje verantwoordelijkheid mee te dragen in de maatschappij.”

Liefde voor de SGP kan niet alleen erfgoed zijn. „Klopt. Ik kan me ook persoonlijk herkennen in de leus van de partij: Politiek bedrijven bij een geopende Bijbel. Christelijke politiek is misschien een lastig begrip. Maar politiek bezig zijn, zoekend naar wegen en slagbomen die de Bijbel wijst, spreekt mij erg aan.”

Rond 2013 strijkt Van As, met zijn vrouw Josephine, neer in Scherpenzeel. Het gezinnetje dijt uit met David, Ezra en Febe. „Al snel na de verhuizing ging ik op verkenning; waar was ik terechtgekomen? De weg naar de plaatselijke afdeling van de SGP was snel gevonden. Van het een kwam het ander. De laatste jaren was ik raadslid met sport, cultuur en het sociaal domein als aandachtsgebieden. Het raadswerk geeft mij gelegenheid allerlei mensen te ontmoeten. Je wordt met je neus op de mooie kanten en de pijnpunten in de gemeente gedrukt. Er moet nog meer aandacht komen voor sociale kwesties. De jeugdzorg zal geborgd moeten worden. Ouderen en kwetsbaren moeten een plek vinden binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het is goed hoe Scherpenzeel een welzijnsteam heeft gekoppeld aan scholen en kerken. Verder moeten we natuurlijk zuinig zijn op de goede voorzieningen die we hier hebben.”

Van As verdient de kost als fiscalist – „noem het liever gewoon belastingadviseur.” SGP-werk kost hem ongeveer twee avonden per week. „Oké, soms iets meer. En tijdens campagnetijd nóg iets meer. Maar dat is thuis nooit zo’n punt van discussie geweest.”

„De achterliggende jaren zijn voor politiek Scherpenzeel best tumultueus geweest. Halverwege de bestuursperiode viel de coalitie uiteen. En tot in oktober 2021 was het niet zeker of de gemeente wel zelfstandig zou blijven. We konden dus pas laat op zoek naar kandidaten voor deze verkiezingen. Voor de CU was dat kennelijk té laat, want deze partij heeft geen kieslijst ingediend. Dat is echt jammer, want daarmee verlies je een stuk christelijk geluid. Tegelijk daagt het ons uit om voormalig CU-stemmers over te halen nu voor de SGP te kiezen.”

De campagne die de SGP nu voert, is deels online. „Coronamaatregelen maakten veel bijeenkomsten onzeker. Gelukkig was nu publiek welkom op de gehouden zangavond in de hervormde kerk. Daarnaast is het campagneteam veel op pad met flyers en folders. Bij supermarkten, op de markt en in de wijken lopen oranjegedaste mensen. Overal in de Scherpenzeel zijn billboards te vinden met het gezicht van fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen. Niemand in Scherpenzeel kan om de SGP heen. De reacties van het publiek zijn natuurlijk heel verschillend. Soms zijn het schouderklopjes van mensen die we niet meer over hoeven halen om op ons te stemmen. Vaak zijn het mensen die vragen stellen. Wat de SGP vindt van… Wat de SGP doet aan….”

De gemeentewerkers op de werf komen grotendeels uit Scherpenzeel. Op de gefluisterde vraag aan een van hen of hij nu, na dat cakeje, ook op de SGP gaat stemmen, kijkt hij verschrikt op. „Dat hoeft toch niet?” Hij komt gelukkig uit Renswoude.

Meer over
Onderweg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer