EU voert strijd tegen onzinmailtjes op
Internetters moeten over enkele jaren drastisch minder last hebben van onzinmailtjes, de zogeheten spam. De Europese ministers van Informatie hebben donderdag afgesproken de strijd op te voeren.
Momenteel bestaat ongeveer 60 procent van de e-mail uit spam, aldus Europese cijfers. Ze belemmeren het gewone mailverkeer en zijn steeds vaker besmet met virussen. De Europese landen gaan gezamenlijk maatregelen nemen, onder meer door te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ook gaan ze elkaar helpen in de strijd en is overleg gepland met niet-Europese landen waar veel spam vandaan komt.
„De politiek heeft het probleem te lang verwaarloosd”, zei minister Brinkhorst (Economische Zaken), die de vergadering in Brussel hierover met zijn EU-collega’s voorzat. Het onderwerp staat nu hoog op de agenda, zei hij. Europees commissaris Reding (Informatie en Media) beloofde een proactieve aanpak, onder meer om de e-business te beschermen.
Een streefpercentage voor de beperking van spam wilden Brinkhorst en Reding niet noemen. „We kunnen de spam niet elimineren, wel verminderen”, zei Reding. In Nederland hebben internetbedrijven een gedragscode getekend om de onzinmailtjes te bestrijden.
De ministers hebben donderdag ook ingestemd met voorstellen tegen gevaarlijke websites. „Kinderen zien veel schrikbarender sites dan hun ouders denken”, zei Reding. De Europese Commissie gaat de komende vier jaar 45 miljoen euro besteden aan onder meer meldlijnen en waarschuwingscampagnes.
Brussel wilde het budget aanvankelijk ook besteden aan betere internetfilters. Maar dat is vrijwel geschrapt op voorstel van europarlementariër Mastenbroek (PvdA). Ze stelde dat slimme kinderen de filters immers kunnen uitzetten zonder dat hun ouders dat merken; beter is dan volgens de socialist dat via meldlijnen bijvoorbeeld racistische of kinderpornosites worden aangepakt.