Economie

VS en VK verbieden import fossiele brandstoffen

De Verenigde Staten verbieden de import van olie, gas en kolen uit Rusland. Ook het Verenigd Koninkrijk wil dat vanaf het einde van dit jaar gaan doen.

Redactie economie
9 March 2022 11:01
beeld ANP, Kees van de Veen
beeld ANP, Kees van de Veen

De Amerikaanse president Biden liet dinsdag weten dat hij met het verbod „een belangrijke ader van de Russische economie” aanpakt. „We zullen Poetins oorlog niet subsidiëren.” Overigens voeren de VS slechts een klein deel van hun olie en gas uit Rusland in.

Ook het Verenigd Koninkrijk is van plan de import van Russische olie te gaan verbieden, maar kondigde aan dat een verbod pas aan het einde van het jaar ingaat. Dat moet bedrijven en markten de kans geven om te schakelen. Rusland was in 2019 en 2020 goed voor circa 12 procent van de Britse import van ruwe olie en geraffineerde producten.

Tot nu toe zijn Russische fossiele brandstoffen grotendeels vrijgesteld van sancties omdat Europese landen hun eigen economie niet te hard willen treffen. Wel kondigde de Europese Commissie plannen aan om de afhankelijkheid van Russisch gas al dit jaar drastisch te verminderen. Verschillende landen zijn ook al op zoek naar andere bronnen van gas. Zo heeft Italië al gesproken met Algerije en Qatar om meer gas te leveren.

Russische sancties

Rusland heeft als reactie op de sancties bekendgemaakt dat zij de export van bepaalde goederen en grondstoffen naar westerse landen gaat beperken. De lijsten van de betreffende producten moeten nog worden opgesteld. Eerder dreigde Rusland de levering van aardgas via pijpleiding Nord Stream 1 te stoppen. Ook zou het Kremlin willen bijhouden welke landen „onvriendelijke” naties zijn.

China overweegt juist nieuwe belangen te kopen of bestaande belangen uit te breiden in Russische energie- en grondstoffenbedrijven. Volgens ingewijden zou het gaan om belangen in onder meer het Russische gasconcern Gazprom en aluminiumproducent Rusal. China zou daarmee de import van energie en voeding veilig willen stellen. De investeringen dienen volgens het land niet te worden gezien als een blijk van steun voor de Russische invasie in Oekraïne.

De lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) staan klaar om nog meer olie uit de strategische reserves op de markt te brengen om zo de hoge olieprijzen tegen te gaan. Dat zei IEA-directeur Fatih Birol dinsdag in een interview met Britse zakenkrant Financial Times. Vorige week werden 60 miljoen vaten van 159 liter, 4 procent van de totale reserves, vrijgegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer