Economie

Moederbedrijf Nord Stream 2 vraagt uitstel betaling aan

Het in Zwitserland gevestigde moederbedrijf van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Redactie economie
2 March 2022 11:18
Specialisten laten de pijpleiding zakken tijdens de laatste fase van de aanleg van het Nord Stream 2-project in de Oostzee. beeld AFP
Specialisten laten de pijpleiding zakken tijdens de laatste fase van de aanleg van het Nord Stream 2-project in de Oostzee. beeld AFP

Dat werd dinsdag gemeld door economisch bestuurder Silvia Thalmann-Gut van het Zwitserse kanton Zug, waar dat bedrijf is gevestigd. Volgens haar zijn de lokale autoriteiten ingelicht over het besluit om uitstel van betaling aan te vragen, waardoor een faillissement erg waarschijnlijk is.

Eerder op de dag meldde het moederbedrijf, dat ook Nord Stream 2 heet, al dat de contracten met zijn werknemers zijn opgezegd. Dit was het gevolg van Amerikaanse sancties, waarnaar Nord Stream 2 in een verklaring specifiek verwijst. „We betreuren deze ontwikkeling ten zeerste”, zegt de onderneming. Het bedrijf is eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Hoeveel medewerkers precies worden geraakt, is niet naar buiten gebracht. Volgens Zwitserse media gaat het om meer dan 140 mensen.

Vergunning

Vorige week had Duitsland vanwege de Russische oorlogsdreiging in Oekraïne al besloten dat het proces voor het verkrijgen van een vergunning voor Nord Stream 2 voorlopig wordt stilgelegd. De pijpleiding waardoor gas rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan worden vervoerd, is klaar. Zonder de goedkeuring kan ze echter niet in gebruik worden genomen.

Het project is al langer omstreden. Met name de Verenigde Staten zien de verbinding als een mogelijkheid voor Rusland om zijn druk op Europa op te voeren. Gazprom is via de Zwitserse onderneming indirect eigenaar van de pijpleiding.

Afkoopsom

Nederlandse gemeenten die van het Russische gas af willen, kunnen hun contract met Gazprom opzeggen zonder dat ze een hoge boete of afkoopsom hoeven te betalen. Dat hebben verschillende advocaten woensdag gezegd tegen radiozender BNR. Ruim honderd gemeenten hebben een contract met het Russische gasbedrijf.

Eerder waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het Financieele Dagblad dat gemeenten de contracten moeten afkopen als ze die willen opzeggen. Maar dat is niet nodig, denkt advocaat Jan Hein Meerburg van Kennedy Van der Laan.

Onvoorzien

Volgens Meerburg is er sprake van een onvoorziene omstandigheid waardoor gemeenten het contract kunnen ontbinden. „Gemeenten hebben niet kunnen voorzien dat de partij waarmee zij een contract sloten een oorlog financiert. Dat gebeurt de facto. Je hoeft geen contractpartij te dulden die opeens zo amoreel handelt.”

Uit een eerder onderzoek van Follow The Money bleek dat ook veel Nederlandse waterschappen een contract hebben bij Gazprom. Ruim de helft van de 21 waterschappen krijgt gas geleverd van het Russische staatsbedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer