Duitsland kan langer door met kolen als vervanging Russisch gas
Duitsland kan langer doorgaan met het gebruik van steenkolen voor zijn energieproductie als vervanging van Russisch aardgas. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck gezegd.
De Duitse coalitiepartijen hebben afgesproken om in 2030 helemaal te stoppen met het gebruik van steenkolen in energiecentrales. Steenkool is goed voor ongeveer een kwart van de stroomproductie in Duitsland. Verder is Duitsland voor ongeveer 65 procent afhankelijk bij zijn gastoevoer van leveringen uit Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het land aan het kijken hoe die afhankelijkheid van Rusland verminderd kan worden.
Habeck stelt nu dus dat Berlijn de mogelijkheid overweegt om langer door te gaan met steenkolen. Ook wordt niet uitgesloten dat kerncentrales in Duitsland langer blijven functioneren. Duitsland is al in een vergevorderd stadium met het stilleggen van kerncentrales en Habeck stelt dan ook dat dit wel moeilijk zou worden. Volgens de minister is er op de langere termijn geen alternatief voor Duitsland dan een volledige overstap op duurzame energiebronnen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei zondag dat er twee nieuwe terminals voor de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zullen worden gebouwd. Dat lng kan dan met tankerschepen naar Duitsland worden gebracht uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Qatar en andere landen.