Werknemers VS productiever in derde kwartaal
De arbeidsproductiviteit, exclusief de agrarische sector, steeg in de Verenigde Staten in het derde kwartaal van dit jaar met 2,7 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is de sterkste stijging van de afgelopen tien jaar. In het tweede kwartaal bedroeg de stijging 2,2 procent.
De arbeidsproductiviteit steeg, terwijl bedrijven door ontslagen en door verkorting van de werkweek het aantal gewerkte uren met 3,6 procent omlaagbrachten. De laatste keer dat dat zo drastisch gebeurde was in het eerste kwartaal van 1991, toen de Amerikaanse economie zich in een recessie bevond. Door het aantal gewerkte uren te verminderen maar de productiviteit te verhogen, bleef de stijging van de factor arbeid (per eenheid) beperkt tot 1,8 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de stijging nog 2,6 procent. Deze cijfers werden gisteren bekendgemaakt door het ministerie van Werkgelegenheid in Washington.
Volgens analisten betekent dit dat het bedrijfsleven zich snel aanpast aan de stagnerende economie in de VS. „Het bedrijfsleven reageert duidelijk snel en effectief op de economische vertraging. Dat is een goed teken, hoe tragisch het ook voor mensen persoonlijk kan zijn om te worden ontslagen. Maar macro-economisch gezien is dit een gezond signaal", meent econome Diane Swonk van Bank One in Chicago. Door de factor arbeidskosten te drukken, wordt de inflatoire druk beperkt, waardoor de (centrale) Federal Reserve (Fed) volgens Swonk ruimte heeft voor mogelijk nieuwe renteverlagingen.
De Fed meldde gisteren overigens dat consumenten in september 3,2 miljard dollar meer opnamen aan geleend kapitaal dan in augustus. Het gaat hier om nieuwe leningen (onder andere hypotheken), autofinancieringen en uitgaven die werden gedekt door credit cards. Dit is opmerkelijk, omdat analisten een daling van ongeveer 1 miljard dollar aan nieuwe kredieten hadden verwacht voor september.
„Ondanks inkomens die stagneren of zelfs teruglopen, blijft de Amerikaanse consument uitgeven en dat is een positief signaal voor onze economie", meent Steven Wood, chef-econoom van investeringsbank Salomon Brothers in New York. Intussen gaat de sanering van bedrijfsvoorraden gestaag verder. Het ministerie van Handel meldde gisteren dat bedrijven in de VS hun voorraden terugbrachten met 0,1 procent. In augustus bedroeg de vermindering 0,2 procent.