Eén ding is zeker: 2022 dreigt een onrustig beursjaar te worden
De Russische inval in Oekraïne zorgt voor grote bezorgdheid vanwege de economische consequenties en de kans op verdere escalatie van het conflict. Ook veel beleggers houden de adem in.
De afgelopen weken sloeg ik elk bericht over de toenemende spanningen rondom Oekraïne over. Dat had niets te maken met struisvogelgedrag, maar meer met het besef dat ik als individu geen enkele invloed heb op de uiteindelijke afloop. In plaats daarvan leefde ik mijn leven zo goed en gewoon als mogelijk, in afwachting van het onvermijdelijke. Precies zo liet ik begin 2020 ook de eerste berichten over dat onbekende nieuwe virus links liggen.
Het had tevens te maken met de wat ongelukkige timing. Vrijdag 25 februari betekende op deze manier niet de zo vurig gewenste terugkeer naar het oude normaal, maar het begin van een nieuwe wereldorde.
Wat er nu gebeurt is een geopolitiek kruitvat, een humanitair drama en een riskant machtsspel dat kan leiden tot een domino-effect met onvoorspelbare, en misschien wel onvoorstelbare gevolgen. Het kan nog altijd met een sisser aflopen, maar het kan ook ontaarden in een cascade van tegenslagen dat de bodem wegslaat onder de financiële markten en de toch al hoge inflatie verder aanjaagt.
Hoewel het feitelijk nog veel te vroeg is om vast te stellen wat de politieke en economische gevolgen zullen zijn van deze invasie, valt nu al te zeggen dat 2022 een onrustig beursjaar dreigt te worden. Na de stijging van 28 procent in het afgelopen jaar, leek de AEX definitief de weg naar boven te hebben gevonden. Daardoor was beleggen zo’n nadrukkelijk alternatief voor sparen geworden, dat je bijna zou vergeten dat resultaten uit het verleden inderdaad geen garanties bieden voor de toekomst.
Beleggers die al wat langer meedraaien, zijn gewend aan forse koersuitslagen en kennen het belang van gespreid inleggen. Gemiddeld genomen beweegt de beurs namelijk altijd de goede kant uit, dus de juiste strategie vraagt vooral om een lange horizon en voldoende risicospreiding. Na een topjaar als 2021 is een beurscorrectie dan niet meteen een ramp of een reden om aandelen de rug toe te keren.
Lastiger is het voor nieuwe beleggers die, aangetrokken door de koerswinsten van het afgelopen jaar, nu pas voor het eerst in aandelen zijn gestapt. Sinds het begin van het jaar is de AEX-index met ongeveer 11 procent gedaald. Wie op 1 januari 10.000 euro inlegde, heeft zijn beleggingen langzaam zien verdampen en bezit op papier nog slechts 8900 euro. Vlak na de inval waren louter rode cijfers op de borden te zien, met als gevolg dat beurswatchers vol spanning verdere ontwikkelingen afwachten.
Ook de bitcoin heeft het zwaar te verduren, want de waarde is sinds het begin van het jaar met 17 procent gekelderd. De komende tijd zal duidelijk worden in hoeverre cryptomunten dienst kunnen doen als reservemunt of als waardevaste vluchtheuvel in roerige tijden. Heb je meer aan een goudstaaf in de kluis of aan een USB-stick met bitcoins? Of loopt dit zo uit de hand dat elke voorspelling ernaast zit en iedereen nat gaat?
De auteur is publicist. Voor eerdere columns zie rd.nl/hormann. Reageren? hormann@refdag.nl