Economie

Benzineprijs richting 2,20 euro per liter

Nederlandse consumenten merken de gevolgen van de crisis rond Oekraïne direct aan de pomp. Andere producten zullen waarschijnlijk ook duurder worden, omdat de prijzen van metalen en andere grondstoffen omhoog schieten.

Redactie economie
23 February 2022 11:47
De hogere prijzen aan de pomp zijn het gevolg van de stijging van de olieprijzen. beeld Unsplash
De hogere prijzen aan de pomp zijn het gevolg van de stijging van de olieprijzen. beeld Unsplash

De adviesprijs voor benzine staat deze woensdag op een nieuwe recordstand van 2,193 euro per liter. Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Diesel kost vanaf woensdag 1,87 euro per liter, maar was vorige week al eens iets duurder.

De hogere prijzen aan de pomp zijn het gevolg van de stijging van de olieprijzen. Die gingen dinsdag stevig omhoog door de spanningen rond Oekraïne. Ook woensdag zette de stijging door. Het Internationale Energieagentschap zei dinsdag dat de lidstaten van deze organisatie klaarstaan om te zorgen dat er voldoende olie is voor de wereldmarkt als Rusland als leverancier weg zou vallen.

Niet alleen olie maar ook veel andere grondstoffen worden intussen duurder. Rusland is een belangrijke producent van onder meer nikkel. De prijs daarvan steeg dinsdag op de Londense metalenmarkt voor het eerst sinds 2011 tot boven de 25.000 dollar. Ook voor de levering van aluminium, goud, zilver, platina en palladium is Rusland een belangrijke speler. Daarnaast wordt de goudprijs aangejaagd door de onrust op de financiële markten. Beleggers zoeken in onrustige tijden beleggingen op die als minder risicovol worden gezien, waaronder goud. De goudprijs staat momenteel op het hoogste niveau in ongeveer acht maanden.

Nederlandse maritieme dienstverleners die actief zijn in Rusland en Oekraïne, zoals Van Oord en Boskalis, houden de situatie omtrent de spanningen tussen de landen in de gaten. Van Oord treft ook voorzorgsmaatregelen om salarissen uit te betalen als de door de Europese Unie afgekondigd banksancties het betalingsverkeer onmogelijk maken.

Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) zei dinsdag dat de prognose over de economische groei in de eurozone voor 2022 nog onzekerder is geworden. De commissie stelde de verwachte groei in de negentien eurolanden begin deze maand naar beneden bij tot 4 procent dit jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer