Lagere beloning Philips-baas door kwestie slaapapneuapparaten
Philips-topman Frans van Houten heeft vorig jaar een lagere beloning gekregen. Dat kwam door de mindere financiële prestaties van het zorgtechnologiebedrijf. Zo moest Philips honderden miljoenen euro’s opzijzetten vanwege een terugroepactie voor slaapapneuapparaten die mogelijk niet veilig zouden zijn.
De totale bezoldiging van Van Houten, inclusief prestatiebonus, aandelenbeloningen en pensioenbijdragen, kwam volgens het jaarverslag uit op krap 5,5 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog bijna 6,2 miljoen euro. Ook andere bestuurders als Abhijit Bhattacharya en Marnix van Ginneken moesten het met een lagere bezoldiging doen.
Het verschil met een jaar eerder zit hem voornamelijk in de uitkering van de jaarlijkse aanmoedigingspremie (annual incentive). De prestatiebonus viel vanwege de kwestie flink lager uit omdat bepaalde financiële doelen niet waren gehaald. Het basissalaris van Van Houten was net als een jaar eerder 1,3 miljoen euro. Het loon van Bhattacharya en Van Ginneken ging wel omhoog.
De bewuste slaapapneuapparaten bevatten een isolatieschuim dat kan afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Het gaat volgens Philips om miljoenen apparaten.
Voor een terugroepactie zette Philips al meer dan 700 miljoen euro opzij. De kosten van de kwestie zullen naar verwachting nog verder oplopen. Honderden gebruikers van de apparaten zijn een juridische procedure gestart tegen Philips. Ook beleggers voelen zich benadeeld door het bedrijf en stapten naar de rechter. Philips legt in het jaarverslag uit dat er nog geen duidelijkheid kan worden verschaft over de afhandeling van juridische procedures. Wel waarschuwt het bedrijf dat de kwestie het bedrijf nog met aanzienlijke kosten kan opzadelen. Daarvoor heeft het bedrijf nog geen geld opzijgezet.