Binnenland

Advocaat: conflict mogelijk motief aanslagen Poolse supermarkten

De aanslagen die in 2020 en vorig jaar op Poolse supermarkten zijn gepleegd, lijken hun oorsprong te vinden in een conflict tussen twee verschillende partijen „die dergelijke winkels exploiteren en elkaar het licht in de ogen niet gunnen”. Dat zei de raadsvrouw van een verdachte van twee van de aanslagen maandag in de rechtbank in Alkmaar.

ANP
14 February 2022 18:04Gewijzigd op 14 February 2022 18:29

De advocaat putte tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen haar cliënt Antonio N. (27) uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de ‘geheime dienst’ van de recherche, die in het strafdossier is beland en die zou worden ondersteund door aangetroffen DNA-sporen op onderdelen van explosieven.

Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van de aanslagen is benoemd. Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het OM dat alles wees op het werk van een organisatie. Ook de eigenaren van de getroffen winkels zeiden in het duister te tasten over de motieven.

De advocaat stelde over N. dat die „natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten. Maar zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten bleek dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen. Hij is als jonge jongen geronseld voor iets waarbij op de achtergrond sprake lijkt te zijn van veel grotere belangen”.

De raadsvrouw noemde haar cliënt eerder al „een kleine speler”. N. heeft steeds volgehouden dat hij niet wist waarom hij mensen heen en weer moest rijden. Hij trad volgens het OM op als chauffeur bij twee aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en Heeswijk-Dinther in december 2020. Justitie gelooft niets van het verhaal dat N. van niets wist, stelde de officier van justitie eerder.

De rechtbank liet eind januari onderzoek doen naar de mogelijkheden om N. onder strikte voorwaarden vrij te laten uit voorarrest. De onderzoeksbevindingen werden maandag in de rechtszaal toegelicht door een medewerker van de reclassering. Als N. wordt vrijgelaten, gebeurt dat per 7 maart. Hij krijgt dan onderdak bij een organisatie die huisvesting aan ex-gevangenen biedt.

Het OM verzet zich tegen de voorlopige vrijlating van N. „Het gaat om ernstige misdrijven, waarop een lange gevangenisstraf staat”, zei de officier van justitie. De rechtbank neemt dinsdag een beslissing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer