Actieplan Rotterdam tegen studentenoverlast Kralingen
Rotterdam gaat maatregelen treffen om verdere overlast door studenten in Kralingen tegen te gaan. De overlast in de wijk bestaat onder meer uit nachtelijk lawaai in studentenhuizen en op straat tot rotzooi en fietswrakken op straat. In het actieplan worden al deze overlastgevers benoemd en gekoppeld aan acties om meer hinder tegen te gaan.
Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners die zich hebben verenigd in stichting STOK (Stop Overlast Kralingen). Een belangrijke maatregel in het actieplan is het stoplichtmodel dat woonoverlast veroorzaakt door studenten inzichtelijker en beter volgbaar moet maken. In Kralingen zijn 148 panden opgenomen die de kleur groen (84), geel (32), oranje (29) en rood (3) kregen. Hoe ernstiger de overlast, hoe zwaarder de maatregelen worden.
Wethouder van Handhaving Vincent Karremans gaat binnenkort langs bij een aantal oranje panden waarvan ernstige overlast wordt ervaren. Hij zal de bewoners te verstaan geven onmiddellijk te stoppen met het veroorzaken van overlast, anders komt het pand op rood te staan en zullen bestuurlijke maatregelen worden genomen en zal de kamerverhuurvergunning worden ingetrokken.
Bij code rood wordt ook de eigenaar van het pand gedupeerd die zonder vergunning nog maar twee personen mag huisvesten. Karremans waarschuwt de studenten: „De overlast die er nu is, moet gewoon stoppen. Studenten en andere bewoners kunnen echt prima met elkaar samen leven, daar zijn voldoende voorbeelden van.”
Het voorkomen van overlast wordt ook onderdeel van het plan. De gemeente voert overleg samen met hoger onderwijsinstellingen, studentenhuisvesters, de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV) en met meerdere studentenverenigingen.
Voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zelf in Kralingen woont, was het in september 2020 genoeg. Hij zei toen bedroefd te zijn over het gedrag van ongeveer zestig studenten in zijn stad, nadat een illegaal huisfeest geheel uit de hand liep. De gealarmeerde politie werd onder meer bekogeld met vuilnis en blikjes.