Binnenland

„Dwangbehandeling patiënt moet in wet”

Het kabinet moet de wet veranderen zodat psychiatrische patiënten eerder, ook tegen hun zin, kunnen worden behandeld. Als hun situatie onder controle is, hoeven ze minder vaak in de separeercel te worden geplaatst.

ANP
8 December 2004 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft dat dinsdag geschreven in een reactie op de cijfers over separeerverpleging die deze week bekend werden. Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten veel vaker in de isoleercel zitten dan officieel bekend is bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Patiënten brengen geregeld tien dagen in een cel door, soms veel langer.

De NVvP wijt dat aan verouderde wetgeving. Behandelaars hebben volgens de vereniging te weinig bevoegdheden om tijdig in te grijpen. Volgens de NVvP kunnen psychiaters vaak pas beginnen met het toedienen van medicijnen als een patiënt al in de isoleercel zit.

„Wij zeggen: Doe dat een week eerder, zodat de patiënt rustig wordt en de situatie niet meer kan escaleren”, zegt woordvoerder R. van Veldhuizen van de vereniging. Volgens hem kan opname in een isoleercel heel bedreigend zijn en grote schade aanrichten. „Patiënten kunnen er ernstige trauma’s aan overhouden, net als bijvoorbeeld iemand die slachtoffer is geweest van een overval.”

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zei dinsdagavond in de Tweede Kamer voorstander te zijn van een breed debat over toepassing van dwangmedicatie en dwangopsluiting. Hij vindt het opmerkelijk dat patiënten in andere Europese landen veel minder vaak in een separeercel worden geplaatst. In die landen bestaat volgens hem kennelijk minder weerstand tegen het onder dwang toedienen van medicijnen aan psychiatrische patiënten. Hoogervorst wil snel met de Kamer praten over de toekomst van de wet die psychiatrische opvang en behandeling regelt.

Van Veldhuizen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zegt dat veel patiënten instemmen met het gebruik van medicijnen als artsen en verplegers hier rustig met hen over overleggen. „Het is helemaal niet zo dat we patiënten willen platspuiten of zo.” De Federatie Verpleegkunde Geestelijke Gezondheidszorg roept verpleegkundigen op om voortaan alle gevallen van separatie te registreren. De organisatie pleit voor de ontwikkeling van andere, vriendelijker methoden om patiënten tot rust te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer