Medici massaal ingezet voor bijzetting
De Geneeskundige Hulp bij Rampen en Ongevallen (GHOR) brengt 150 geneeskundigen en een groot aantal eenheden van het Rode Kruis op de been om de veiligheid te waarborgen van het publiek en de hoogwaardigheidsbekleders die zaterdag op de been zijn voor de bijzetting van prins Bernhard.
Dat zegt staffunctionaris operationele zaken en hoofd geneeskundige aangelegenheden van de GHOR in de regio Haaglanden Jan Zandbergen, die zaterdag de geneeskundige troepen aanstuurt vanuit het Regionaal Coördinatie Centrum in Den Haag. Het omvangrijke team van medici krijgt ondersteuning van zes ziekenauto’s van het leger en dertien gewone ambulances. Acht regionale ziekenhuizen zijn in staat van paraatheid gebracht om eventuele patiënten te kunnen opvangen.
Eerder dit jaar kwam de GHOR van de regio Haaglanden in actie bij de belegering van twee terreurverdachten in het Haagse Laakkwartier, het bezoek van de Russische president Poetin aan de EU-top in Den Haag en de grote kettingbotsing op de A12 van enkele weken geleden. Op dit moment zijn namens de GHOR vijftien medewerkers van het Rode Kruis en vijftien medewerkers van Scouting Nederland actief bij Paleis Noordeinde. Zij worden aangestuurd door een Officier van Dienst Gezondheidszorg (OvDG).
De veiligheidsrisico’s tijdens de bijzetting van prins Bernhard zijn in vergelijking met die van prins Claus en koningin Juliana volgens Zandbergen „wel wat hoger. Het weer kan ons parten spelen, in combinatie met het feit dat vooral oudere generaties aanwezig zullen zijn. Kenmerkend voor die groep is dat ze komen, of ze het nou koud hebben of niet.”
De voorbereidingen voor de bijzetting zijn volgens de geneeskundig coördinator een complex gebeuren. „Het gaat om een multidisciplinaire samenwerking van politie, brandweer, drie ambulancediensten, het Nederlandse Rode Kruis, de Militaire Geneeskundige Dienst (MGD) en acht ziekenhuizen. De piëteit van het gebeuren vergt verder dat we een strakke regie voeren. We kunnen het niet hebben dat een van onze mensen in het zicht van de camera kauwgom kauwt of met zijn handen in zijn zakken langs de route staat.”
De basis voor het draaiboek voor 11 december, Contingency Plan 100-3 geheten, dateert van 1994, zegt Zandbergen. „Toen vreesden we, vrij onverwacht, voor het eerst dat de prins op korte termijn zou overlijden. Binnen veertien dagen hebben we toen een draaiboek uit de grond gestampt.” Kern van het draaiboek is dat de route van paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft is ingedeeld in 24 inzetvakken. Elk vak telt minimaal één EHBO-post die wordt bemenst door vrijwilligers van het Rode Kruis. Op sommige punten is sprake van versterkingen. Zo staan bij het vertrekpunt Paleis Noordeinde extra ambulances en -onzichtbaar voor het publiek- een extra MGD-arts plus zes extra vrijwilligers van het Rode Kruis. Hetzelfde geldt voor het Instituut voor Defensie Leergangen in Delft, waar de koets en de stoet bij elkaar komen. Aanleiding voor de versterkingen is volgens Zandbergen dat zaterdag bij deze punten een erehaag van 250 veteranen staat opgesteld.
Op de Markt in Delft wordt zaterdag pal naast het stadhuis en de omroepstudio een commando- en behandelcentrum ingericht. „Als Maartje van Wegen van de NOS onwel wordt, heeft ze binnen een minuut een verpleegster aan haar jurk hangen”, grijnst Zandbergen. Het behandelcentrum op de Markt is echter niet bedoeld voor hoogwaardigheidsbekleders die tijdens de dienst onwel worden. Zandbergen kan niet zeggen of zij in de kerk zelf behandeld worden, of via nooduitgangen naar een externe locatie worden gebracht. „Maakt u zich geen zorgen. Mochten tijdens de dienst de hartritmestoornissen van premier Blair weer gaan opspelen, dan hoeft hij heus geen 1-1-2 te bellen.”