Iran presenteert nieuwe raket
Iran heeft volgens staatsmedia woensdag een nieuwe raket onthuld die een bereik heeft van zo’n 1450 kilometer.
De presentatie komt op een gevoelig moment. Dinsdag werden de onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma hervat in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Behalve over de nucleaire ambities van Iran, heeft het Westen ook zorgen over de ontwikkeling van ballistische raketten door de Islamitische Republiek.
De raket die woensdag werd gepresenteerd, is in eigen land vervaardigd en maakt gebruik van vaste brandstof. Het projectiel heeft een hoge nauwkeurigheid en kan raketschilden penetreren, meldden Iraanse staatsmedia.
De raket heeft de naam ”Khaybar Shekan” –Verwoester van Khaybar– gekregen. De naam verwijst naar een oude Joodse oase op het Arabisch schiereiland die in de zevende eeuw door islamitische strijders werd ingenomen.
De onthulling had plaats op een basis van de Iraanse Revolutionaire Garde. „Iran zal doorgaan met het bevorderen van zijn programma voor ballistische raketten”, zei een hoge legerfunctionaris.
Iran beschouwt het raketprogramma, een van de grootste in het Midden-Oosten, als een belangrijk middel om tegenstanders af te schrikken. Volgens de Iraanse autoriteiten kunnen de ballistische raketten van het land een afstand van 2000 kilometer afleggen, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor een aanval op Israël en Amerikaanse bases in de regio.
Afdwingen
Iran is dinsdag in Wenen begonnen aan nieuwe onderhandelingen over een atoomakkoord. In 2015 werd een deal gesloten, maar die wordt niet meer door Iran nageleefd omdat de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig terugtrokken. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump wilde daarmee een bredere overeenkomst afdwingen waar ook onder meer het raketprogramma in was opgenomen.
Het akkoord moest voorkomen dat Iran kernwapens in handen zou krijgen. Iran beloofde de nucleaire activiteiten te beperken in ruil voor de opheffing van internationale sancties. Sinds het aantreden van president Joe Biden proberen de VS het akkoord te herstellen.