Memoires Napoleon vol met spelfouten
Het Franse militaire genie Napoleon wist met zijn legers vrijwel geheel Europa te veroveren, maar een fatsoenlijke tekst schrijven zonder spelfouten bleek te hoog gegrepen voor L’Empereur. Dat blijkt uit zijn memoires, die gisteren voor een recordbedrag zijn verkocht tijdens een veiling in Parijs.
De memoires bestaan uit dertien pagina’s en zijn verkocht aan een Zwitserse verzamelaar voor maar liefst 250.000 euro. Napoleon schreef zijn herinneringen tussen 1817 en 1820 tijdens zijn gedwongen ballingschap op het eiland St.-Helena in het zuiden van de Atlantische Oceaan.
In zijn memoires komt duidelijk naar voren dat de taalbeheersing van de man op zijn minst beroerd is te noemen. Talloze taalfouten en verbeteringen in het manuscript geven aan dat Napoleon de Franse taal bepaald niet machtig was.
Dit is niet vreemd, want Napoleon is geboren op Corsica. Dit eiland was destijds recentelijk verkocht aan Frankrijk door de Italiaanse stadsstaat Genua. De geniale veldheer leerde het Frans tijdens zijn schoolperiode in Autun en tijdens zijn militaire training in Brienne.
Op de veiling werd ook het testament van Napoleon verkocht voor 111.000 euro. Het manuscript telt twaalf pagina’s en werd geschreven door Napoleons assistent, graaf Tristan de Monthalon.
In het testament spreekt de oud-keizer over de moordplannen van de Britten tegen hem. „Ik sterf voor mijn tijd, vermoord door de Engelsen”, aldus de staatsman.
Napoleon overleed in 1821 op 52-jarige leeftijd aan maagkanker. Volgens sommige historici is hij echter vergiftigd in opdracht van de Franse koning Lodewijk de 18e, uit angst voor zijn mogelijke terugkeer uit ballingschap.