Binnenland

Harde kritiek Kamer op politie en OM in zaak zelfmoord agent

De Tweede Kamer heeft scherpe kritiek op het functioneren van politie en Openbaar Ministerie in de zaak van een undercoveragent die vorig jaar zelfmoord pleegde. De Landelijke Eenheid, waar het werken onder dekmantel onder valt, moet volgens partijen nu snel hervormd worden.

ANP
8 February 2022 19:15Gewijzigd op 8 February 2022 21:05

De commissie-Brouwer deed onderzoek naar de zelfmoord van de agent. Die concludeerde dat de suïcide direct verband hield met zijn werk. De begeleiding van de infiltrant was meer dan onvoldoende. Signalen dat het niet goed met de agent ging, werden onvoldoende opgepikt. Na het rapport maakte toenmalig demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) 3 miljoen euro vrij om de ergste problemen bij het Team Werken onder Dekmantel te verbeteren.

Hanneke van der Werf (D66) ziet bij de Landelijke Eenheid een „diepe kloof tussen top en werkvloer” waar „relaties belangrijker zijn dan inhoud”. CDA-woordvoerder Raymond Knops vroeg zich af hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. „Wat zegt dit over de cultuur?” De minister moet de regie nemen om veranderingen de Landelijke Eenheid door te voeren, vindt Barbara Kathmann van de PvdA. Dit kan volgens haar niet aan de korpschef of een commissie worden overgelaten. De bezem moet door de politietop, aldus Lilian Helder (PVV).

Het Openbaar Ministerie liet een officier die bij de undercoverzaak was betrokken ook onderzoek doen naar de zelfmoord van de agent. De Kamer snapt niet dat dit kon gebeuren. Het OM is volgens Michon-Derkzen duidelijk tekortgeschoten.

De PVV pleit voor aanvullend onderzoek, met steun van de VVD, SP en de SGP. Maar minister van Justitie Dilan Yesilgöz ziet dat niet zitten. Het College van procureurs-generaal, het bestuur van het Openbaar Ministerie, heeft haar verzekerd in te staan voor de conclusies van het onderzoek. „Daarmee is de conclusie voor mij een gegeven.” Of de oproep tot nader onderzoek op een meerderheid in de Kamer kan rekenen, is nog onduidelijk.

De Kamer wil ook dat de politie zich inspant voor de nabestaanden. „Deze agent verdient waardering”, zei Ingrid Michon-Derkzen (VVD). De nabestaanden moeten niet ook nog strijden voor een schadevergoeding, vindt Michiel van Nispen (SP).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer