„Kerk mocht niet in Israël bemiddelen”
De Israëlische regering heeft bemiddeling door de kerken in het Midden-Oosten-conflict genegeerd, zegt Georges Lemopoulos van de Wereldraad van Kerken. Hij keerde vrijdag terug van een driedaags bezoek aan Jeruzalem, waar hij met kerkelijke leiders en met Palestijnse en Israëlische vredesactivisten heeft gesproken.
Kerkelijke leiders hadden in twee dagen tweemaal aangeboden als bemiddelaar op te treden. Beide keren waren ze „roependen in de woestijn”, aldus de adjunct-secretaris-generaal van de Wereldraad. De tweede keer, woensdag, boden ze aan naar de Geboortekerk in Bethlehem te gaan, om aan te geven dat de kerk een plaats van vrede is. Ze kwamen niet door de checkpoints.
Gewapende Palestijnen hebben zich in de kerk verschanst. Patriarch Michel Sabbah, de rooms-katholieke leider in Jeruzalem, heeft de Palestijnen kerkasiel aangeboden. Israëlische troepen hebben met tanks de kerk omsingeld.
Volgens Lemopoulos is de enige oplossing van het conflict „een einde aan de illegale bezetting van Palestijns gebied. En de huidige militaire operatie moet onmiddellijk worden beëindigd.” Ook in deze verklaring legt de Wereldraad de schuld voor het conflict geheel bij Israël.
Secretaris-generaal dr. B. Plaisier van de Nederlandse Hervormde Kerk, reagerend op het pro-Palestijnse standpunt van de Wereldraad, spreekt in dit verband van „een tendens van de laatste jaren.” Hij ziet geen aanleiding om in actie te komen. „We hebben wel eens een brief geschreven. Daar krijg je dan een antwoord op waarin een en ander wordt uitgelegd. Daar blijft het bij.”
Een woordvoerder van de Israëlische ambassade in Duitsland, Mordechai Levy, heeft de Evangelische Kerk in Duitsland van eenzijdigheid in het conflict beschuldigd. „De EKD laat zich door haar Palestijnse geloofsbroeders gebruiken”, aldus Levy. De gewapende Palestijnen zijn volgens hem met geweld de Geboortekerk binnengedrongen. Daarmee hebben ze een heilige plaats ontwijd, maar daarop had de EKD geen kritiek.