Elke tien dagen nieuwe evangelische gemeente gesticht in Frankrijk
Parijs. In Frankrijk wordt elke tien dagen een nieuwe evangelische gemeente gesticht. Een dergelijke groei van de kerk bestaat in geen enkel ander Europees land.
Dat meldde de voorzitter van de commissie gemeentestichting van de Nationale Raad van Evangelicalen in Frankrijk (CNEF), Daniel Liechti, aan het blad Move van de Alliance Mission (Dietzhölztal-Ewersbach), aldus persdienst Idea.
De overkoepelende organisatie CNEF verenigt 33 kerkfederaties die 70 procent van de 650.000 evangelische christenen in Frankrijk vertegenwoordigen.
Volgens Liechti zijn er vandaag de dag 2500 voornamelijk evangelische gemeenten in Frankrijk. Sinds 1970 zijn er 1750 nieuwe opgericht. Het doel van één gemeente per 10.000 inwoners is echter nog lang niet bereikt.
In 2010 was er één gemeente per 31.000 inwoners, nu is dat er één per 29.000 inwoners. Volgens Liechti is kerkplanting de enige manier om mensen met het Evangelie te bereiken in de sterk geseculariseerde samenleving van vandaag. Fransen komen pas tot bekering als zij maanden of jaren contact hebben met een christelijke gemeenschap. Het organiseren van grootschalige evangelisatiebijeenkomsten heeft vandaag de dag nauwelijks zin omdat de samenleving „veel te ver van het christendom afstaat.”
In het centrum van Parijs hebben twintig christenen een gospelkoor opgericht. Christenen en niet-christenen repeteren elke week samen. De zangers zijn vrienden met elkaar geworden en houden nu ook Bijbelavonden bij leden thuis. Hieruit is een nieuwe gemeente ontstaan. Na zes jaar wonen nu tot zeventig mensen de diensten bij.
Een kerkplantingsproject in een kleine stad in het centrum van Frankrijk heeft zich ook goed ontwikkeld. Vijf mensen openden hun huizen en werden betrokken bij plaatselijke verenigingen. Een vrouw gaf muziekles aan kinderen. Nu bestaat deze groep uit 25 personen die regelmatig een eredienst houden.
Door de scheiding van kerk en staat in Frankrijk zijn er geen officiële cijfers over de religieuze betrokkenheid van inwoners. Volgens het dagblad Le Monde is 51 procent rooms-katholiek en behoort 31 procent tot geen enkele geloofsgemeenschap.