Buitenland

Migranten sterven door kou

Twaalf migranten zijn door de kou gestorven bij de Turkse plaats Edirne, bij de grens met Griekenland. De Turkse binnenlandminister heeft woensdag gezegd dat de migranten het buurland binnen probeerden te komen, maar bij de grens werden teruggestuurd. Dat is „valse propaganda”, stelt Griekenland.

Redactie buitenland
3 February 2022 11:18
Migranten in de Syrische plaats Zawf, bij de grens met Turkije. beeld AFP,  Kadour
Migranten in de Syrische plaats Zawf, bij de grens met Turkije. beeld AFP, Kadour

„Twaalf van de 22 migranten die zijn teruggestuurd door Griekse grenseenheden, ontdaan van hun kleren en schoenen, zijn doodgevroren”, meldde de Turkse minister Süleyman Soylu op Twitter. Bij dat bericht zijn foto’s gevoegd van lichamen op de grond, gemaakt bij een grensovergang. Daar was het volgens een lokaal weerbureau 2 graden Celsius. Ook regende het.

Volgens de Griekse migratieminister Notis Mitarachi heeft de groep migranten de grens nooit bereikt. Hij heeft de informatie vanuit Turkije omschreven als „volslagen onzin.” De minister zei verder dat het buurland meer moet doen om te voorkomen dat migranten het land verlaten.

Elf migranten waren al overleden toen ze werden gevonden. Een twaalfde persoon overleed in het ziekenhuis. Het is niet bekend welke nationaliteit ze hebben. Turkije vangt naar schatting circa 5 miljoen vluchtelingen en migranten op, met name uit Syrië. De regering in Ankara vindt dat de EU niet voldoende doet om Turkije daarin te steunen.

Minister Soylu uitte in zijn tweet kritiek op de Europese Unie. Die is volgens hem „onverbiddelijk, zwak en ontdaan van menselijke gevoelens.” Ook omschreef hij de Griekse grensdiensten als „misdadigers tegenover slachtoffers.”

Ankara en mensenrechtenorganisaties menen dat Griekenland zich schuldig maakt aan zogeheten pushbacks. Volgens de Turkse grenswacht hebben de Grieken vorig jaar meer dan 15.000 migranten teruggestuurd. In 2021 werden vijftien lichamen van migranten gevonden. Athene zegt zich aan de internationale afspraken te houden en de EU-grenzen te beschermen.

Pushbacks zijn illegaal, omdat ze tegen de grondrechten van asielzoekers ingaan en hun levens in gevaar kunnen brengen. In de praktijk blijken pushbacks aan de Europese grenzen echter op grote schaal plaats te vinden. De Britse krant The Guardian stelde vorig jaar dat sinds het uitbreken van de coronapandemie zeker 40.000 migranten zijn teruggestuurd bij de Europese grenzen. Daardoor zouden direct of indirect zeker 2000 doden zijn gevallen, zoals door verdrinking of uitdroging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer