Brabant wil meer grip op logistieke ontwikkelingen
Brabant wil meer grip krijgen op de vestiging van enorme logistieke bedrijven in de provincie. De wildgroei van zulke bedrijven kan niet alleen een negatieve invloed hebben op onder meer verkeersstromen en landschap, maar kan ook lokale bedrijven in de weg zitten als die door willen groeien. Dit omdat ruimte schaars is. De provincie neemt daartoe een voorbereidingsbesluit. Zo’n besluit voorkomt dat op bedrijventerreinen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden.
Ook gaat de provincie met de vier regio’s en de 56 Brabantse gemeenten overleggen hoe ongewenste ontwikkelingen kunnen worden tegengegaan. Er bestaan al afspraken over nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen. Nu komen die er ook voor bestaande bedrijventerreinen. Daarop hebben gemeenten vaak weinig invloed omdat bestemmingsplannen vaak veel ruimte bieden voor XXL-loodsen.
„Straks is duidelijk waar logistieke bedrijven groter dan drie hectare heen kunnen”, zei de Brabantse gedeputeerde Erik Ronnes donderdag in een toelichting. Hij kondigde donderdag nieuwe regelgeving aan die dit jaar verder wordt uitgewerkt, zodat grote logistieke spelers daarmee alvast rekening kunnen houden. De aankondiging moet ook voorkomen dat gemeenten straks met schadeclaims geconfronteerd worden als ze de voet dwars zetten bij ongewenste ontwikkelingen.
„Dat wil niet zeggen dat er geen XXL-loodsen meer bij kunnen, maar alleen op die plekken die wij willen.” Daarbij gaat het onder meer om terreinen in Moerdijk, Veghel, Tilburg, Oss en Haps, aldus Ronnes.
Voordat een bedrijf zo’n loods kan bouwen, moet het straks eerst praten met de gemeenten of regio over onder meer arbeidsmigranten, duurzaamheid, energieverbruik en verkeersstromen. Daarvoor worden nu richtlijnen opgesteld, waarmee de regio’s uit de voeten kunnen.
„We werpen de drempel hoog op”, zei Ronnes. Momenteel is Brabant nog favoriet bij logistieke bedrijven. Hij erkende dat de stap voor een waterbedeffect kan zorgen, en bedrijven uitwijken naar andere provincies. Brabant loopt immers voorop met deze aanpak, zei Ronnes. „Andere provincies kunnen niet achterblijven en zullen ook moeten schakelen”, zei hij. Ronnes hoopt dat het Rijk het Brabantse voorbeeld volgt en landelijk de regie pakt.