Organisaties bundelen krachten voor geloofsvrijheid: „Samen sta je sterker”
Vijf organisaties die zich inzetten voor vervolgde christenen bundelen hun krachten in het nieuwe Platform Pleitbezorging Geloofsvrijheid. Een van de kartrekkers is oud-politicus Joël Voordewind.
In zijn tijd als Kamerlid voor de ChristenUnie stond Joël Voordewind bekend als pleitbezorger voor vervolgde christenen. Na zijn afscheid van het Binnenhof liet de nood van geloofsgenoten hem niet los. Al herbezinnend over zijn toekomst rijpte het idee om Nederlandse organisaties die zich inzetten voor vervolgde christenen de handen ineen te laten slaan.
Met succes polste hij diverse organisaties. Inmiddels is het Platform Pleitbezorging Geloofsvrijheid een feit; een samenwerking tussen Jubilee Campaign, Middle East Concern, Open Doors, Stichting HVC en SDOK.
Waarom deze samenwerking?
„Het voorzag in een behoefte. Ten eerste om informatie uit te wisselen. Er was wel onderling contact, maar men kwam elkaar gedurende het jaar niet heel vaak tegen. Nu hebben we een WhatsAppgroep voor de snelle informatievoorziening en komen we tweemaandelijks bij elkaar.
Ten tweede om onze krachten te bundelen richting de politiek. Samen sta je sterker. Daarnaast hebben de organisaties niet de menskracht om voortdurend politieke lobby te voeren, terwijl dat hard nodig is.”
Is er in Den Haag onvoldoende aandacht voor het thema?
„Het doet ons goed dat in het nieuwe regeerakkoord aandacht wordt besteed aan godsdienstvrijheid en dat het mandaat van de gezant godsdienstvrijheid wordt verlengd. Het platform is ook tevreden met de huidige gezant, Jos Douma.
Het blijft echter hard nodig dat minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra tijdens werkbezoeken aan landen als China, Iran en Pakistan het gebrek aan godsdienstvrijheid aan de kaak stelt. Als platform willen wij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de minister goed gedocumenteerd afreist.”
Richt het platform zich op vervolgde christenen of op geloofsvervolging in bredere zin?
„In principe ligt de spits bij vervolgde christenen. Die vormen namelijk de grootste groep die vervolgd wordt. Uit de laatste ranglijst van Open Doors blijkt dat het tegenwoordig gaat om 360 miljoen christenen, 20 miljoen meer dan vorig jaar.
Maar in sommige gevallen kan het verstandig zijn om onze aandacht te verbreden. In Pakistan zitten, naast christenen, ook mensen uit andere religieuze minderheden onterecht in de cel vanwege godslastering. Het is dan goed om die er ook bij te betrekken.”
U bent een van de initiatiefnemers. Welke rol speelt u nu?
„Samen met Wimco Ester van Open Doors trek ik de kar. Met z’n tweeën leggen we de contacten met de politiek. We willen de lijntjes kort houden met Kamerleden, maar ook met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. We hebben Hoekstra vorige week in een brief opgeroepen om actief op te komen voor geloofsvrijheid.”
Hebben jullie al concrete plannen?
„We richten ons de komende tijd op een drietal thema’s. Een daarvan is digitale vervolging. De monitoring van christenen wordt steeds sterker in bijvoorbeeld Iran en China. Daarnaast zijn we ook bezorgd over het islamitische extremisme in sub-Sahara Afrika en vragen we aandacht voor blasfemie in Pakistan.”