Politiek

Kamer steeds kritischer over coronawet

In de Tweede Kamer klinkt steeds meer kritiek op de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt.

Redactie politiek
2 February 2022 11:20

Het parlement debatteerde dinsdag tot ver in de avond over de vierde verlenging van de wet. Die is overigens al op 1 december opnieuw ingegaan en daarmee tot 1 maart van kracht.

Het gaat dus om een verlenging achteraf. Woensdagochtend was de verwachting dat de Kamer er later die dag mee zou instemmen, zij het niet van harte. Veel partijen vroegen zich tijdens het debat namelijk af of het niet tijd wordt om uit de crisisstand te komen, en van de noodwetgeving af te stappen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het tijd voor „democratisch herstel”, twee jaar na het begin van de pandemie. Samen met de PvdA en de SP stelt zij voor om de manier waarop over de verlenging wordt besloten om te draaien: het parlement zou voortaan eerst toestemming moeten geven. Gebeurt dat niet, dan vervalt de wet, zo stelt zij voor.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers „snapt de behoefte om het besluitvormingsproces anders in te richten”, zei hij richting de Kamer. Deels is hij de Kamer daar ook al in tegemoet gekomen, zei hij. Daarmee doelde hij op zijn recente besluit om adviezen van het OMT voortaan eerder naar de Kamer te sturen. Zijn voorganger Hugo de Jonge deed dat altijd pas ná een persconferentie.

Veel Kamerleden maakten het bredere punt dat er anders moet worden omgegaan met de inperking van grondrechten, nu er geen sprake meer is van een acute crisis. Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat er qua proportionaliteit nu sprake is van een „grijs gebied”, hoewel ze de verlenging nog wel steunt.

Draagvlak

Veel kritiek klonk ook op het feit dat mensen die twee vaccinaties hebben gehad, maar geen booster, vrijdag hun coronatoegangsbewijs kwijtraken. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink is dit niet terecht. Volgens cijfers zijn deze mensen nog altijd voor 85 procent beschermd tegen ziekenhuisopname.

Hijink vreest dat het draagvlak voor het coronabeleid wordt ondermijnd als deze mensen voortaan een coronatest moeten doen om een toegangsbewijs te krijgen. Kuipers hield echter voet bij stuk. Hij wees erop dat het beschermend effect van vaccinaties door de tijd heen afneemt.

Het Kamerlid Omtzigt vroeg Kuipers te bewerkstelligen dat het model waarmee het RIVM het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in schat, wordt voorgelegd aan de Deens modelleurs voor een second opinion. „De Denen hadden op 15 december een voorspelling die wel klopte. Als wij die ook hadden gehad, waren we niet in een lockdown gegaan”, aldus Omtzigt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer