Johnson blijft staande na rapport coronafeestjes, maar voor hoelang?
Boris Johnson heeft de eerste storm van kritiek na de publicatie van een langverwacht rapport over feestjes in coronatijd overleefd. Maar de Britse premier staat daarmee pas aan het begin van zijn gevecht voor politiek lijfsbehoud.
Reikhalzend werd door vriend en vijand uitgekeken naar het rapport van topambtenaar Sue Gray, die onderzoek deed naar feestjes in de ambtswoning van Johnson waarbij de coronaregels zouden zijn overtreden. Na maanden van onthullingen wilde de oppositie de premier het vuur na aan de schenen leggen. Veel parlementariërs van Johnsons partij zeiden het rapport af te willen wachten voordat een vertrouwenskwestie ter tafel zou komen.
Maandagmiddag was het dan eindelijk zover. De bevindingen in het twaalf pagina’s tellende rapport waren niet mals. Er was volgens Gray sprake van „falend leiderschap” – overigens zonder met de vinger naar Johnson te wijzen. Ook concludeerde ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast alcoholgebruik.
Vanwege een lopend onderzoek van de politie naar een groot aantal feestjes, kon Gray niet al haar bevindingen op papier zetten. In haar eigen woorden: „Het is op dit moment niet mogelijk om een zinvol rapport te verstrekken.”
Gevaar
Johnson, die maandag zijn excuses aanbood en veranderingen beloofde, werd desalniettemin in het Britse Lagerhuis door de oppositie met de uitkomsten flink om de oren geslagen. Een premier onwaardig, klonk het. Ook zou Johnson met zijn oorspronkelijke bewering dat alle richtlijnen waren gevolgd, het Lagerhuis hebben voorgelogen. De Britse leider zou de eer aan zichzelf moeten houden, was het oordeel.
De oppositie heeft echter geen meerderheid in het Lagerhuis. Daar heeft de Conservatieve Partij van Johnson het voor het zeggen. Het echte gevaar voor de premier komt daarom vooral van boze partijgenoten. En die waren er. Enkele kopstukken, onder wie voormalig premier Theresa May, drukten zich in scherpe bewoordingen uit.
De oppositie probeerde daar op in te spelen en deed een moreel beroep op de Tories. „Het is hoog tijd dat zijn conservatieve parlementariërs hun patriottische plicht doen (…) door Boris Johnson te ontslaan”, aldus de leider van de Liberal Democrats, Ed Davey.
Maandagavond bleek echter dat de premier vooralsnog op zijn post kan blijven. De Britse leider wist ’s avonds tijdens een bijeenkomst van de Tories de gelederen gesloten te houden. Parlementslid Paul Bristow zei na afloop dat het een „moeilijke dag” was geweest, maar gaf aan dat er steun was voor Johnson. Ook voegde hij er volgens de BBC aan toe dat niemand hem had opgeroepen om te vertrekken.
Onweerswolk
Johnson mag dan wel de eerste storm hebben doorstaan, het lijdt geen twijfel dat de Conservatieve Partij diep verdeeld is over de kwestie. Johnson wist de scheur in zijn partij enigszins te dichten met de toezegging dat het volledige rapport van Gray openbaar zal komen.
Maar meer dan tijd kopen, is het niet. Een grote groep Tories onthoudt zich voorlopig van een oordeel, en wacht op het politieonderzoek. Die uitkomst heeft Johnson niet in de hand en hangt als een inktzwarte onweerswolk boven het hoofd van de Britse premier.