ETA-aanslagen in zeven steden
In koffiehuizen en andere openbare gelegenheden in zeven Spaanse steden hebben zich maandag explosies voorgedaan, kort nadat de Baskische afscheidingsbeweging ETA daarvoor telefonisch had gewaarschuwd. Ten minste achttien mensen raakten lichtgewond.
Het was maandag in Spanje een nationale feestdag in verband met de aanvaarding van de grondwet, 26 jaar geleden.
De explosies deden zich voor in Valladolid, Leon en Santillana del Mar in het noorden, Avila en Ciudad Real in Centraal-Spanje, Alicante in het oosten en Malaga in het zuiden, zei het ministerie van binnenlandse zaken. Er waren vooraf twee telefoontjes ontvangen bij de Baskische krant Gara waarin voor de aanslagen werd gewaarschuwd. De autoriteiten hadden in de meeste gevallen voldoende tijd om de aangegeven plekken te ontruimen, hoewel in twee gevallen de explosie zich op een andere plek voordeed dan was aangekondigd.
In het populaire toeristenoord Santillana del Mar raakten vijftien mensen door rondvliegende glasscherven of houtsplinters gewond toen de explosie een informatiehokje in een park vernielde. Onder de gewonden zijn een 7-jarig meisje en haar moeder. In een koffieshop in Ciudad Real raakten tijdens de evacuatie drie mensen gewond.
De explosies waren licht en het was kennelijk niet de bedoeling mensen te doden. Een Baskische analist, voormalig ETA-lid Teo Uriarte, zei dat de ETA „angst wil aanjagen en aandacht wil trekken, maar zich geen moord kan veroorloven.” Volgens Uriarte is dit het gevolg van de treinbomaanslagen van 11 maart, die 191 mensen het leven kostten en er ongeveer 2000 verwondden.
Vrijdag werd Madrid opgeschrikt door vijf lichte explosies bij benzinestations. De schade was gering en er raakten twee politiemannen gewond. Ook die aanslagen waren voorafgegaan door een telefonische waarschuwing van iemand die zei namens de ETA te spreken. In de zuidelijke stad Almeria werd zaterdag tijdig een kleine bom onklaar gemaakt.
Het is geen toeval dat de aanslagen min of meer samenvallen met de grondwetsherdenking. De constitutie legde de basis voor het autonomiesysteem op grond waarvan het Baskenland beperkt zelfbestuur kent. De ETA streeft naar volledige onafhankelijkheid van het Baskenland.