EconomieVogelgriep

Branche vraagt opschorting norm vrije-uitloopei vanwege vogelgriep

In een gezamenlijke brief aan landbouwminister Henk Staghouwer vragen pluimveehouders, supermarkten en de eierverwerkende industrie woensdag om opschorting van de zogeheten 16 wekentermijn voor vrije-uitloopeieren. Aanleiding is de „uitzonderlijke” vogelgriepsituatie.

26 January 2022 15:54Gewijzigd op 26 January 2022 19:08
Kippen moeten in Nederland al sinds 26 oktober verplicht binnen blijven vanwege het rondwarende vogelgriepvirus. beeld ANP, Olaf Kraak
Kippen moeten in Nederland al sinds 26 oktober verplicht binnen blijven vanwege het rondwarende vogelgriepvirus. beeld ANP, Olaf Kraak

De boerenorganisaties LTO, NVP en Anevei, supermarktbrancheorganisatie CBL en de koepel van de levensmiddelenindustrie FNLI willen dat de minister in Brussel gaat pleiten om het betreffende Europese voorschrift „voor dit jaar buiten werking te stellen.”

Sinds het afgelopen najaar slaat een zeer besmettelijke variant van het vogelgriepvirus overal in Europa toe. Er worden „extreem veel dode wilde vogels gevonden”, schrijven de organisaties, en ook volgens nog steeds nieuwe besmettingen op pluimveehouderijen.

Volgens de brief is het „essentieel” dat Europa de regels voor vrije-uitloopeieren aanpast. Anders „moet gevreesd worden voor het bestaansrecht van vrije-uitloopkippen in Nederland.”

Eieren mogen alleen onder het label vrije uitloop worden verkocht, als de kippen buiten kunnen lopen. Vanwege uitbraken van vogelgriep geldt in Nederland en veel andere Europese landen echter een ophokplicht. Dat betekent dat de kippen verplicht binnen moeten blijven.

Europese regelgeving staat toe dat eieren van kippenbedrijven met een uitloop in deze situatie nog maximaal 16 weken onder het label in de handel mogen worden gebracht. Duurt het ophokken nog langer, dan krijgen de eieren de status scharrelei.

De vijf organisaties wijzen erop dat die situatie zich nu voor het tweede achtereenvolgende jaar dreigt voor te doen. Boeren die hebben geïnvesteerd in een uitloop zijn daarvan de dupe, omdat scharreleieren een lagere prijs opbrengen. Hun bestaansrecht komt „ernstig in gevaar.” Daarnaast dreigen vrije-uitloopeieren uit het winkelschap te verdwijnen. Consumenten zullen dan voor andere eieren kiezen, waardoor het marktaandeel van het vrije-uitloopei „langdurig” zal dalen, aldus de briefschrijvers.

In Nederland ging de ophokplicht –bedoeld om verdere verspreiding van het vogelgriep tegen te gaan– op 26 oktober in. De 16 wekentermijn vervalt op 16 februari.

De eierbranche vindt dat voor vrije-uitloopeieren dezelfde uitzondering zou moeten gelden als voor biologische eieren. Die laatste behouden hun status ongeacht de duur van de ophokplicht.

Naast Nederland is momenteel een ophokplicht van kracht in België, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië en delen van Duitsland. Ook in het Verenigd Koninkrijk –geen EU-lidstaat meer– moeten de kippen al langere tijd binnenblijven.

Meer over
Vogelgriep

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer