PolitiekVersoepelingen

Rutte doet „iets heel spannends”

Cafés, restaurants en musea mogen weer open; op scholen hoeft alleen nog de besmette leerling in quarantaine. „Bijna alles mag weer”, zegt premier Rutte. Fijn, maar wat mag nog steeds niet? Vijf vragen.

​Addy de Jong
26 January 2022 11:39
Premier Rutte. beeld ANP, Sem van der Wal
Premier Rutte. beeld ANP, Sem van der Wal

Versoepeling was het kernwoord op de persconferentie van dinsdagavond over het coronabeleid. Maar veel maatregelen blijven toch ook van kracht?

Dat klopt. Terwijl dierentuinen, theaters en pretparken weer open mogen, evenals café’s, restaurants en bioscopen, blijven er wel degelijk beperkingen. Zo moet de horeca uiterlijk 22.00 uur sluiten, blijven nachtclubs dicht en festivals verboden. Ook blijft het thuiswerkadvies van kracht, net als de regel om afstand te houden. De mondkapjesplicht verandert evenmin.

Belangrijk is verder dat de horeca- en cultuursector weer om het coronatoegangsbewijs moet gaan vragen, op basis van het 3G-beleid: een bezoeker moet aantonen dat hij of gevaccineerd, of negatief getest of genezen is.

Gaat die versoepeling niet veel te hard? Ongeveer een jaar geleden ging in Nederland de avondklok in, bij een besmettingenniveau van circa 5000 per dag . Nu zitten we op circa 65.000 dagelijkse besmettingen en wordt het beleid versoepeld. Dat spoort toch niet?

Dit lijkt vreemd, maar is wel degelijk verklaarbaar. „De maatregelen nog langer in stand houden, brengt schade toe aan onze gezondheid én onze samenleving”, zei coronaminister Kuipers dinsdagavond, hintend op de groter wordende maatschappelijke spanningen, het verzet van burgemeesters en ondernemers en de moeite die lokale overheden moeten doen om de regels te handhaven.

Belangrijk is verder dat de omikronvariant minder ziekmakend is. Wie besmet raakt, heeft minder kans om in het ziekenhuis te komen en zal veel minder snel op de ic terecht komen. Patiënten liggen ook beduidend korter in het ziekenhuis, zei Kuipers.

Heeft het feit dat het kabinet nu zo sterk versoepelt misschien te maken met het aantreden van een nieuwe coronaminister, te weten de D66’er Ernst Kuipers?

Dat kun je niet zomaar stellen. Dé constante in het kabinetsbeleid is dat het advies van het OMT leidend is. Zo werkte het toen CDA’er Hugo de Jonge nog op VWS zat; zo werkt het nog steeds.

Wel valt op dat deze week het OMT-advies een dag voor de persconferentie openbaar werd. Rutte was altijd tegen die werkwijze omdat dit advies volgens hem vertrouwelijk is. Kuipers staat daar, zoals bekend, nuchterder in.

Alles goed en wel, maar zijn de huidige versoepelingen toch niet erg riskant?

Er zijn beslist risico’s. Omikron mag mensen dan minder ziek maken, doordat deze virusvariant zich veel sneller vermeerdert, breken de besmettingscijfers alle records. Daardoor gaat de druk op de zorg toch weer toenemen, waarschuwde Kuipers dinsdag. Om daarna nog maar eens te onderstrepen: „Corona is beslist geen griepje.”

En hoe meer besmettingen, hoe meer mensen in quarantaine moeten. Nu al zitten er dagelijks bijna een half miljoen mensen thuis. Kuipers: „Zo kan het straks gebeuren dat een sector wel open mag, maar toch niet open kan omdat er te veel personeel thuis zit.”

Over drie weken gaat het kabinet bekijken of voortzetting van de versoepelingen verantwoord is. Rutte: „We doen vandaag iets heel spannends. We zoeken echt de grenzen op van het mogelijke en gaan, door de horeca niet tot 20.00 uur maar tot 22.00 uur open te laten, zelfs iets verder dan het OMT.”

Prachtig allemaal, maar wat als de regering straks op haar schreden moet terugkeren?

Dat zal bij burgers veel „chagrijn” opleveren, zei Rutte dinsdag. „En men zal ons jojo-beleid verwijten.” De ministers nemen dat echter voor lief. De premier: „Het is niet perfect, maar we denken dat dit nu het verstandigst is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer