Buitenland

De grootste zorg is warm water in Jeruzalem

We zitten midden in de winter. Dat vraagt om wijze besluiten om niet in de problemen te raken.

Alfred Muller
25 January 2022 21:31
Warmwaterinstallatie op het dak. beeld Alfred Muller
Warmwaterinstallatie op het dak. beeld Alfred Muller

Het weer kan namelijk ruw zijn deze dagen. Temperaturen dalen ’s nachts rond het nulpunt, de regen striemt de ruiten en de wind rammelt aan de rolluiken. De grootste zorg is de warmwaterinstallatie op het dak.

Het waterleidingbedrijf moet zorgen dat het water de watermeter aan de benedenkant van het flatgebouw bereikt. Vroeger werd het water via buizen naar de appartementen gestuwd, maar deze leidingen hebben de tand des tijds niet doorstaan. Het water komt nu via slangen de woningen binnen, die aan de buitenkant van het flatgebouw bungelen.

Als het water ons huis heeft bereikt, gaat een deel naar de koudwaterkranen in ons huis en een ander deel naar de warmwaterinstallatie op het dak. Deze bestaat uit een zonnepaneel en een boiler. Als de zon het water onvoldoende verwarmt –zoals nu, in de winter– kunnen we met het omzetten van een schakelaartje in ons huis het water elektrisch verwarmen. Tenminste, dat hopen we.

Het is namelijk elke keer weer spannend. De praktijk leert dat de stoppen kunnen doorslaan als we de schakelaar omzetten. Daarom moeten we eerst zorgen dat de elektrische kachels en andere stroom verslindende apparaten in huis uit zijn. ’s Avonds kunnen we de boiler aanzetten, want dan werkt de centrale verwarming in ons flatgebouw.

Als we de schakelaar weer uit doen, dient er achter het lampje een flinke vonk op te lichten. Laat de vonk zich niet zien, dan is er kans dat de installatie niet werkt. Als dat het geval is, lichten we de huisbaas in, die ons toestemming geeft de elektricien of de loodgieter te waarschuwen. Zeker de loodgieter verschijnt doorgaans binnen een paar uur.

Het is op zich een mooi systeem, maar het weer kan in deze wintermaanden bar en boos zijn. De windvlagen slaan tegen de zonnepanelen en de boilers op het dak. De elektrische draden kunnen losschieten of tegen elkaar aankomen.

Vorig jaar maart na een nacht met een zware storm, bleek de druk op het water verdwenen. Ik snelde naar beneden om de watermeter te bekijken. Het wijzertje draaide als een razende in het rond. Ik schoot naar het dak, want de waterrekeningen kunnen hoog uitvallen. Tot mijn grote schrik had de wind het hele zonnepaneel en de boiler omvergeworpen. Het water –van de regen en van onze installatie– stroomde over het dak. Ook de treden op het trappenhuis waren kletsnat. Tot overmaat van ramp gleed ik op de trap uit, waardoor ik op mijn rug van de treden afdaalde in plaats van op mijn voeten. Een ander gevaar dat ons deze dagen bedreigt is de vorst. Voorspelt het weerbericht dat het kwik tot rondom het vriespunt daalt, dan dienen we de warmwaterkraan in de nacht te laten druppelen. Ook verwarmen we dan vanaf een uur of vier in de ochtend het water. Als het water in de waterinstallatie op het dak bevriest, springt de veiligheidsdop van het zonnepaneel. Ook dat hebben we meegemaakt.

Vorige week waren bewoners in een dorp in de buurt de dupe. Het water stroomde van de daken naar beneden.

Deze week blijft het oppassen geblazen, want behalve vorst kan er ook nog sneeuw komen.

> rd.nl/postuit

Meer over
Post Uit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer