Economie

Minister: Geef PAS-melder snel natuurvergunning

Den Haag. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink wil agrarische bedrijven die onder het oude stikstofbeleid een zogeheten PAS-melding hebben gedaan, zo snel mogelijk een natuurvergunning geven.

Redactie economie
21 January 2022 14:11
Minister Christianne Van der Wal-Zeggelink (VVD), minister voor Natuur en Stikstof, vindt dat PAS-melders „zich te goeder trouw aan de toen geldende regels hebben gehouden.” beeld ANP, Bart Maat
Minister Christianne Van der Wal-Zeggelink (VVD), minister voor Natuur en Stikstof, vindt dat PAS-melders „zich te goeder trouw aan de toen geldende regels hebben gehouden.” beeld ANP, Bart Maat

Dat twitterde de bewindsvrouw donderdag naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de adresgegevens van 3500 agrarische bedrijven openbaar moet maken.

Het gaat om bedrijven die tussen 2015 en 2019 melding maakten van een beperkte stikstofuitstoot. Volgens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was daarvoor geen vergunning nodig. In 2019 werd dit stikstofbeleid echter door de Raad van State afgeschoten. Het kabinet heeft later toegezegd de PAS-meldingen alsnog te legaliseren.

Dwangsom

Om een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot wilde milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat de minister de PAS-meldingen openbaar zou maken. De Raad van State legt het ministerie een dwangsom op als het de adressen niet openbaar maakt. Per dag gaat het om 36.000 euro, oplopend tot maximaal 72.000 euro.

„PAS-melders, onder wie veel agrarische bedrijven, hebben zich te goeder trouw aan de toen geldende regels gehouden”, twittert stikstofminister Van der Wal. „Niets voor niets zijn we in hoger beroep gegaan om te voorkomen dat deze adressen, die vaak het huisadres zijn, openbaar worden gemaakt.”

De uitspraak van de Raad van State onderstreept de noodzaak voor de bewindsvrouw om de melders snel van een natuurvergunning te voorzien. „Dat hebben we in de wet ook vastgelegd”, zegt ze. Ze heeft landbouwminister Staghouwer gevraagd om niet te handhaven. „Er is zicht op legalisatie en handhaving is dan onevenredig”, meent Van der Wal.

Privacy

Toenmalig minister Carola Schouten maakte in 2020 deze 3500 meldingen openbaar, maar gaf hierbij geen locatiegegevens. De Raad van State sommeerde haar dat alsnog te doen.

Na deze uitspraak deelde Schouten de coördinaten van de bron van stikstofuitstoot, naar eigen zeggen om de privacy te beschermen van de bedrijven die de meldingen hadden gemaakt. MOB stelde dat de minister daarmee niet voldaan heeft aan de eerdere uitspraak van de Raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer