Binnenland

OVV heropent onderzoek naar mortierongeluk tijdens missie in Mali

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heropent het onderzoek naar het mortierongeluk in Mali in 2016 waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen en een derde ernstig gewond raakte.

ANP
13 January 2022 15:03Gewijzigd op 13 January 2022 15:07

De OVV heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) het feitenonderzoek van de Koninklijke Marechaussee (KMar) opgevraagd naar het incident. Dat verschilt namelijk van het feitenonderzoek van de OVV als het gaat om de technische toedracht van het vroegtijdig ontploffen van de granaat.

„Naar aanleiding van vragen van het radioprogramma Argos en in het kader van zijn eigen kwaliteitsbewaking hecht de Onderzoeksraad er belang aan na te gaan of er relevante nieuwe feiten zijn. Om die reden vraagt de Onderzoeksraad bij het OM het voor de Onderzoeksraad onbekende, tweede feitenonderzoek van de KMar op. Hiertoe wordt het onderzoek heropend”, aldus de Onderzoeksraad.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen op 6 juli 2016 om tijdens een oefening in Mali. Dat gebeurde toen de granaat van een 60 millimeter-mortier ontplofte. De OVV had na onderzoek van beide ongevallen harde kritiek op Defensie. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp, traden na het verschijnen van het rapport af.

Omdat de feitenonderzoeken van de KMar en OVV niet eensluidend zijn over de toedracht besloot het OM begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden van de slachtoffers besloten daarop naar de rechter te stappen om alsnog vervolging af te dwingen.

Die rechtszaak zou over twee weken zijn, maar de nabestaanden zullen vragen die zaak uit te stellen, laat hun advocaat Michael Ruperti weten. Ze willen mogelijk nieuwe conclusies van de OVV kunnen meenemen in hun zaak. De nabestaanden zijn blij met het besluit van de OVV om het onderzoek te heropenen, zegt hij.

„De nabestaanden hebben het idee dat Defensie niet volledig openheid van zaken heeft gegeven”, aldus Ruperti. Ze hopen volgens de raadsman dat nu alle feiten boven water komen en mogelijke verantwoordelijken zullen worden gestraft.

De nabestaanden van Hoving en Roggeveld hebben eerder schadevergoeding van Defensie gekregen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat Defensie alle medewerking zal geven aan de Onderzoeksraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer