Gereformeerde Bond roept op tot gebed voor CGK
Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland vraagt gemeenten de komende maanden voorbede te doen voor de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
Die oproep deed het hoofdbestuur donderdag in De Waarheidsvriend, het weekblad van de GB. Het constateert dat „spanningen ten aanzien van het bewaren van de eenheid” groot zijn in de CGK. Het bericht in De Waarheidsvriend noemt daarbij thema’s als de vrouw in het ambt en de aanvaarding van homoseksuele relaties, „waarbij het gaat om het lezen en toepassen van de Schrift.”
Voor het „menselijk oog” is die druk „onhoudbaar”, aldus het GB-hoofdbestuur. Leidinggevenden in de CGK hebben daarom „een gebed om wijsheid, om inzicht in de Schriften, om liefde, vastberadenheid en bezonnenheid” nodig.
P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de GB, laat desgevraagd weten dat de oproep is bedoeld om te bidden voor eenheid. „Elke voorganger die zich betrokken weet op een christelijke gereformeerde kerk in zijn stad of dorp, kan aan het gebed zelf woorden geven. Het lijkt me Bijbels als we bidden om het bewaren van de eenheid, eenheid die wortelt in Christus als het Hoofd van de gemeente, in Zijn regering. Voor de ambtelijke vergadering denk ik aan een gebed om wijsheid, moed, eensgezindheid in liefde, vooral vanuit het verlangen dat plaatselijk niet één gemeente scheuren zal.”
Wat motiveert de GB om nu met deze oproep te komen?
„In de spanningen op weg naar de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004 hebben we zelf geleerd dat het gebed de diepste uiting is van liefde voor de kerk, een oefening in vertrouwen op en overgave aan de Heere: afzien van de omstandigheden en met de Psalmen je hart richten op de God van het verbond: „Zie om naar deze wijnstok, de stam die Uw rechterhand geplant heeft.” De voorbede van anderen heeft ons toen mede gedragen.”
Er spreekt een nauwe verbondenheid met de CGK uit deze gebedsoproep. Leeft die verbondenheid ook in de gemeenten van Gereformeerde Bondssignatuur?
„Dat hoop ik wel. Zo niet, dan leren en oefenen we in de gebeden de verbondenheid met de kerkelijke naaste.”
Uit de oproep spreekt angst voor een scheuring in de CGK. Welk advies zou de GB willen meegeven in deze spanningen?
„Bescheidenheid past ons daarin. Als ik toch iets zeggen mag, dan is het dit: Laat de tijdgeest geen bezit van ons nemen. Dat is de keuze voor versnippering.”
Ds. P. D. J. Buijs uit Nunspeet zegt namens het moderamen (bestuur) van de generale synode van de CGK „heel blij en dankbaar” te zijn voor de oproep van de Gereformeerde Bond om voor zijn kerkverband te bidden. „Daarin ervaren we een hartelijke, broederlijke verbondenheid. Voor wie je liefhebt, bid je. Dat is een mooi teken. We willen gemeenschappelijk op het fundament van Schrift en belijdenis staan en het is mooi dat dit op deze manier tot uitdrukking komt.”
De landelijke vergadering van de Christelijke Gereformeerde Kerken komt in april weer bijeen om onder meer over vrouw en ambt te spreken.