Buitenland

Franse leraren staken massaal uit onvrede over coronabeleid

Veel scholen in Frankrijk zijn donderdag helemaal of deels dichtgegaan omdat leraren massaal staken. Ze zijn ontevreden over het coronabeleid van de regering. Vakbonden stellen dat onder meer onophoudelijke wijzigingen en onwerkbare protocollen hebben geleid tot een chaotische situatie.

ANP
13 January 2022 10:54Gewijzigd op 13 January 2022 16:42

Het ministerie van Onderwijs meldde op basis van voorlopige cijfers dat op basisscholen 38,5 procent van de onderwijzers staakt en op de middelbare scholen 23,7 procent. Dat komt neer op 31 procent van alle leraren. Vakbonden in het onderwijs melden veel meer stakers. De vakfederatie SNUipp-FSU die 51.000 leden telt en meer dan 44 procent van het personeel in het lager onderwijs vertegenwoordigt, meldt dat driekwart van de leerkrachten staakt.

In Parijs is donderdagmiddag een grote demonstratie op gang gekomen van mensen uit het onderwijs. Tal van politici hebben zich bij de optocht gevoegd. Premier Jean Castex heeft ingestemd met een gesprek met de leiders van de bonden uit de onderwijssector aan het eind van de middag.

Niet alleen leraren doen mee aan de eendaagse actie. Ook bonden van directeuren en ander personeel hebben zich bij de onderwijsstaking aangesloten, die de grootste in decennia kan worden. Volgens een lerarenbond is er zoveel „ergernis, vermoeidheid en woede”, dat die zich gedwongen voelt een signaal naar de regering te sturen.

Ouders en scholen worstelen bijvoorbeeld met de uitvoering van het nieuwe testbeleid dat vlak voor het einde van de kerstvakantie werd aangekondigd en sindsdien twee keer is gewijzigd. Leraren vinden daarnaast dat zij niet fatsoenlijk les kunnen geven en menen dat zowel leerlingen als leraren onvoldoende worden beschermd tegen het coronavirus. Ontevreden ouders doen op meerdere plekken in Frankrijk mee aan protesten tegen het beleid.

Het aantal besmettingen in Frankrijk is de afgelopen maand explosief gestegen. Maandag zaten 10.000 klassen thuis, ongeveer 2 procent van alle klassen in het basisonderwijs. „Ik weet dat het zwaar is, maar een staking lost geen problemen op. Je staakt niet tegen een virus”, zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer tegen nieuwszender BFM TV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer