Als wandelen je werk is
Vóór corona was in je eentje wandelen zonder hond haast een beetje gênant. Maar de paden op, de lanen in, dat is nu hip. Dat merkt ook Bregje Schipper (57) uit Enkhuizen, die van wandelen haar beroep heeft gemaakt. Door de lockdowns beleeft haar populaire wandelblog hoogtijdagen.
De parkeerplaats van het Streekbos, tussen Enkhuizen en Bovenkarspel, staat deze eerste dinsdagmiddag van 2022 bijna vol. Tientallen mensen laten hun hond uit, evenzoveel wandelaars strekken zonder viervoeter hun benen.
Een van die wandelaars is Bregje Schipper. „Hier loop ik regelmatig. Mijn vader woont een stukje verderop. Als ik naar hem toe ga, doe ik dat vaak wandelend en dan kom je door dit gebied.”
Schipper is eigenaar van wandelvrouw.nl. Op die website kwamen vorig jaar gemiddeld 65.000 mensen per maand af. „In januari waren het er zelfs 100.000. Daarna is het afgezakt, maar ik zie het aantal bezoekers nu weer sterk stijgen. Mensen met goede voornemens, denk ik. De oliebollen moeten er weer af.”
Het heeft vanochtend gehoosd, dus wandelaars moeten regelmatig door modder en water stappen. Maar Schippers robuuste schoenen kunnen wel tegen een stootje en een spatje.
Haar wandelcarrière begon zeven jaar geleden, en kende een aanloop van twee jaar. „Tot 2014 sportte ik vrij heftig met een groep mensen. We deden bootcamps – hardlopen, en sjouwen met balken en zo. Met dat groepje wilden we een keer de Kilimanjaro beklimmen, die berg in Tanzania. De training daarvoor bestond vooral uit veel lange wandelingen maken.”
Ze moest eerst een drempel over. „Ik dacht dat ik wandelen ontzettend suf zou vinden. Dat is iets voor oude mensen en types die op sandalen lopen, dacht ik. Zo had ik duizend vooroordelen.” Maar tijdens het trainen blijkt Schipper wandelen „erg leuk” te vinden. „Het fysieke aspect vond ik lekkerder dan verwacht; het is niet zo heftig als bootcamps, maar toch ben je volop bezig. Het is heel goed voor je lichaam.”
Het wandelwereldje verraste de Noord-Hollandse ook in positieve zin. „Er wordt van alles geregeld op wandelgebied. Er zijn tal van vrijwilligers actief die paden onderhouden en tochten organiseren.”
Maar wat haar het meeste aansprak: „Je komt tijdens het wandelen in een heel andere mindset. Je gedachten gaan gewoon anders. Ze worden vrijer, je gaat buiten de vaste patronen denken, je wordt er creatiever van. Tijdens het wandelen ontdekte ik dat ik mijn baan niet meer leuk vond en toe was aan een nieuwe uitdaging.”
Gevangenissen
Terwijl Schipper plassen en modderpoeltjes probeert te ontwijken, vertelt ze honderduit over haar voormalige werkzame leven. „Ik heb nogal een rare cv.” Na de middelbare school studeerde ze journalistiek in Utrecht en werkte aansluitend als bureauredacteur voor journalistieke tv-programma’s. Na een paar jaar besluit ze in Leiden hbo verpleegkunde te gaan studeren. Daarna werkt ze lange tijd in verschillende gevangenissen, 17 jaar als gevangenisdirecteur.
Op haar 43e maakt ze de overstap naar de kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor een landelijke organisatie opent ze een aantal zorginstellingen in Noord-Holland. Een lastige periode volgt. „De moederorganisatie ging failliet. Omdat de instellingen in deze omgeving het prima deden, konden ze een doorstart maken. In korte tijd volgden twee overnames.”
Door de tweede overname heeft Schipper de kans om vrij eenvoudig haar baan op te zeggen. Ze beklimt in september 2014 de Kilimanjaro en neemt een sabbatical van een jaar waarin ze volop blijft wandelen. „Stilzitten is niet echt mijn ding, dus in 2015 startte ik de website wandelvrouw.nl. Daar schrijf ik over mijn wandelervaringen en deel allerlei praktische informatie.”
Op haar website is het voor elk wat wils; klompenpaden krijgen aandacht, maar ook een route naar Santiago de Compostella. „Ik ben nu bezig met het trekvogelpad, een langeafstandswandeling van Bergen aan Zee naar Enschede. Die doe ik in verschillende etappes.”
De website trekt al snel veel bezoekers. Daardoor raakten ook bedrijven geïnteresseerd, om te adverteren en om samen te werken. Fabrikanten van wandelschoenen, bijvoorbeeld. Ze betalen Schipper als zij hun schoenen uitprobeert en reviewt. „Toen de sabbatical voorbij was, besloot ik definitief van wandelen mijn werk te maken.”
In het Streekbos is ook een stukje strand. Schipper loopt door het mulle zand. „Dat is een van de tips die ik geef aan mensen die willen afvallen door te wandelen: loop in zacht zand. Je verbrandt er extra calorieën door en het is goed voor je spieren, met name de kleine spiertjes in je knieën. ”
Verdere adviezen voor een goede wandelhouding: „Loop met je schouders iets naar achteren en span je middenrif aan. En je armen zijn heel belangrijk. Laat die lekker heen en weer gaan; daardoor komt alles wat meer los. En dat hoort bij wandelen: los, vrij, ontspannen.”