ChristenvervolgingWORDT VERVOLGD

Geen offer voor overleden familie? Dan word je verstoten

Drie Mexicaanse protestanten verdwenen vorige week achter slot en grendel toen ze weigerden bij te dragen aan een inheems festival. De onverdraagzaamheid staat niet op zichzelf.

11 January 2022 16:10
Inheemse muzikanten in Mexico dragen een serenade op aan overleden familieleden tijdens de Dag van de Doden. beeld EPA, Carlos Lopez
Inheemse muzikanten in Mexico dragen een serenade op aan overleden familieleden tijdens de Dag van de Doden. beeld EPA, Carlos Lopez

De drie mannen hadden al in december de woede van de dorpelingen op de hals gehaald. De inheemse bevolking maakte zich destijds op voor een religieus festival, een mengelmoes van het rooms-katholicisme en een inheemse godsdienst. Het drietal –lid van een evangelische gemeente– weigerde daaraan financieel bij te dragen, aldus Morning Star News vorige week.

Begin dit jaar kwam de onverdraagzaamheid tot een hoogtepunt. De drie christenen, afkomstig uit het dorp San Pedro Chimaltepec in de zuidelijke staat Oaxaca, werden door de autoriteiten gearresteerd. De mannen kwamen pas vrij na tussenkomst van hoge regeringsfunctionarissen, meldde de Mexicaanse krant El Universal.

Een vereniging van Mexicaanse predikanten (Copaceo) sprak zelfs van zes families die van hun vrijheid werden beroofd omdat ze hun bijdrage aan het religieuze feest niet betaalden. Onbekenden besmeurden de kerk van de christenen met graffiti. „Gesloten door het dorp”, viel er te lezen.

De arrestanten kwamen volgens Copaceo uiteindelijk weer op vrije voeten na het betalen van een boete van vijfduizend Mexicaanse pesos, omgerekend ruim 200 euro. Vijf van hen echter werden het dorp uitgezet.

Aanval

De religieuze onverdraagzaamheid in het dorp San Pedro Chimaltepec staat niet op zichzelf. Soortgelijke gevallen van vervolging vinden niet alleen regelmatig plaats in Oaxaca, maar ook in naburige zuidelijke staten.

De kneep zit ’m in de Mexicaanse grondwet die inheemse gemeenschappen het recht geeft om hun cultuur te beschermen. De lokale machthebbers besturen hun dorpen volgens traditionele wetten en gebruiken. Dorpsbewoners krijgen voorschriften opgelegd, zoals over deelname aan religieuze feesten.

Als deze etnische en religieuze gewoonten worden afgewezen –bijvoorbeeld door bekeerlingen tot het protestantisme– wordt dit beschouwd als een aanval op de inheemse gemeenschap. Neem je niet deel aan de voorouderlijke gebruiken? Dan volgt afwijzing, een boete, opsluiting of zelfs verstoting uit het dorp.

Dag van de Doden

De meest voorkomende straf is het blokkeren van basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit, aldus Christian Solidarity Worldwide (CSW). De mensenrechtenorganisatie noemt daar in een rapport van vorig jaar verschillende voorbeelden van.

Zo sloten de lokale autoriteiten in 2019 de water- en rioleringsdiensten af voor twee protestantse families in de staat Hidalgo. Ze werden niet langer erkend als leden van de gemeenschap en moesten voor hun water een kilometer lopen.

Ook schoolgaande kinderen staan onder druk om deel te nemen aan religieuze activiteiten die tegen hun geloof indruisen, aldus CSW. Met name de Dag van de Doden, een jaarlijkse Mexicaanse feest- en herdenkingsdag, vormt een terugkerend dilemma. Scholen vieren de dag, waarbij kinderen worden aangemoedigd om heiligdommen te bouwen voor overleden familieleden en offers te brengen in de vorm van chocolade, bloemen of papieren versieringen.

Ouders voelen zich genoodzaakt om hun kinderen op zulk soort dagen thuis te houden. Soms worden de leerlingen van school geweerd als de familie niet actief deelneemt aan religieuze feesten.

In deze tweewekelijkse rubriek worden verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer