OMT voor plicht medische mondkapjes
Als het aan het OMT ligt, zijn zelfgemaakte stoffen mondkapjes straks verleden tijd. Ook zou er volgens het adviesorgaan op drukke plekken een mondkapjesplicht buiten moeten komen. Zes vragen en antwoorden over het laatste OMT-advies.
Wat adviseert het OMT precies?
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet maandag om de mondkapjesplicht uit te breiden naar alle publieke binnenruimtes waar mensen uit meerdere huishoudens aanwezig zijn. Zo zou het dragen van een mondneusmasker voortaan ook verplicht moeten zijn in bedrijven en kantoorruimtes, behalve bij een beperkte en vaste bezetting en een goede ventilatie. „Het gaat hierbij om een uitbreiding”, schrijft het OMT, „waarbij continu maskergebruik wordt geadviseerd, ook wanneer iemand zit.”
Ook doet het kabinet er goed aan mondkapjes te verplichten in drukke publieke buitenruimtes waar anderhalve meter afstand niet mogelijk is, vindt het OMT. Verder worden de blauw-witte chirurgische mondkapjes, niet te verwarren met FFP2-maskers, voortaan verplicht als het aan het OMT ligt.
Waarom wil het OMT dit?
Volgens het adviesorgaan bieden de chirurgische mondkapjes een „iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers.” Daarnaast zouden ze de drager meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie. Verder schrijft het OMT dat de kwaliteit van de medische mondmaskers „in tegenstelling tot niet-medische maskers die van variërende stoffen vervaardigd zijn” bewaakt is.
Zou zo’n verplichting ook in de kerk gelden?
In de coronawet zijn twee zaken beschreven waarin de regering wettelijke regels binnen de kerkmuren kan opleggen: de afstandsregel en hygiënemaatregelen. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld desinfecteren, bijzondere kleding en ook mondkapjes.
Om dat ook daadwerkelijk te verplichten, is een ministeriële regeling nodig die beschrijft wat precies voorgeschreven wordt. Die kwam er voor de afstandsregel, waarmee de 1,5 meter binnen de kerk momenteel verplicht is.
Voor mondkapjes ligt zo’n regeling er nu niet. Het gaat om een advies: de overlegkoepel CIO roept ertoe op „nadrukkelijk te overwegen” mondkapjes te dragen bij verplaatsingen.
De regel is er dus niet, maar de wettelijke basis voor zo’n regel ligt er wel. Want, schrijft de coronawet: hygiënemaatregelen als een mondkapje kunnen weliswaar „enige hinder opleveren”, maar beperken niet de vrijheid van godsdienst.
Het is op dit moment nog niet helder of de regering ook de kerk zou meenemen in een dergelijke verplichting; het OMT noemt kerken niet in het nieuwste schrijven. Wel is op veel kerken momenteel van toepassing dat het gaat om een „beperkte en vaste bezetting”, de situatie waarin het OMT geen noodzaak tot een plicht ziet.
Waarom adviseert het OMT ook mondkapjes voor buitenruimtes?
Wat we na bijna twee jaar corona weten, is dat de kans op overdracht van het coronavirus buiten veel kleiner is dan binnen. Waarom het OMT dan toch een mondkapjesplicht adviseert voor drukke publieke buitenruimtes waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is, motiveert het adviesorgaan niet.
Wat kosten de medische mondkapjes?
Dat ligt er uiteraard aan waar iemand ze koopt. Volgens de website vergelijkmondkapjes.nl kosten de mondkapjes die het OMT wil verplichten tussen de 75 cent en anderhalve euro per stuk terwijl de herbruikbare stoffen varianten algauw 5 euro kosten. Aangezien de laatstgenoemde soort echter uitwasbaar is, is die alles overziend alsnog goedkoper.
Hebben andere landen ook regels voor mondkapjes?
Jazeker. In Duitsland zijn dezelfde soort mondkapjes verplicht als het OMT in Nederland wil. Oostenrijk verplicht om FFP2-maskers te dragen