Doodrijder A2 vervolgd voor voorbereiden plofkraken
De 23-jarige man uit Utrecht die vorige maand tot drie jaar celstraf werd veroordeeld voor het doodrijden van een jonge vrouw in 2020, wordt nu ook vervolgd voor het voorbereiden van plofkraken met een criminele bende. Toen hij met een snelheid van 265 kilometer per uur op de A2 bij Nieuwegein de auto van de vrouw ramde, wilde hij de auto testen voor plofkraken in Duitsland, denkt het Openbaar Ministerie.
Samen met vijf anderen wordt Marco van D. nu vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, het stelen van snelle auto’s en het bezit van gasflessen en jerrycans om mogelijk geldautomaten op te blazen. Ook bij de andere vijf verdachten werd explosief materiaal gevonden en in een pand in de Utrechtse wijk Overvecht werd een complete pinautomaat gevonden. Die was aangeschaft om als proefopstelling te dienen voor het opblazen van deze machines, stelt het Openbaar Ministerie
Ook deden enkele van de zes verdachten, uit Utrecht, Nieuwegein en Den Bosch en tussen de 21 en 31 jaar, volgens het Openbaar Ministerie voorverkenningen en pogingen tot plofkraken vlak over de Duitse grens.
Marco van D. had de snelle Audi eind december 2020 gehuurd in Duitsland en reed er op de avond van 23 december met drie anderen mee over de snelweg A2 bij Utrecht. Naar eigen zeggen bereikte hij op sommige momenten snelheden van boven de 300 kilometer per uur. Ter hoogte van Nieuwegein kreeg hij een klapband en knalde de auto op die van een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Zij was op slag dood.
Van D. en de drie andere inzittenden vluchtten en spraken daarna in de auto van een van hen over het ongeluk. In die auto zat afluisterapparatuur, omdat de politie al bewijs voor het plegen en voorbereiden van plofkraken verzamelde. De vier inzittenden werden dezelfde avond nog aangehouden.
De bestuurder werd vorige maand in Utrecht veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk. Over mogelijke deelname aan plofkraken wilde hij toen niets zeggen. Woensdag staan de zes verdachten voor het eerst voor de rechter in een zogeheten regiezitting, waar verzoeken tot nader onderzoek worden besproken. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.