Cubaanse gemeente wil in nieuw jaar „de kerk opbouwen”
Ds. Figueredo dient in een protestante gemeente op Cuba. „Voor het nieuwe jaar hopen wij allermeest dat God aanwezig zal zijn. We bidden dat ons werk niet wordt tegengehouden.”
In Espartaco, het Cubaanse dorp waar ds. Figueredo voorganger is, wonen zo’n 4000 mensen. Net als in de rest van Cuba zijn de meeste inwoners rooms-katholiek. Velen inwoners hangen echter ook nog een Afrikaanse religie aan. De protestanten zijn in de minderheid. Toch bestaan er in Espartaco verschillende evangelicale gemeenten. Ds. Figueredo geeft aan dat deze gemeenten in goede harmonie leven met de wijk waarin ze staan.
Ds. Figueredo (45) is getrouwd en heeft twee zoons. Als voorganger preekt hij, geeft hij onderwijs en draagt hij zorg voor de gemeenteleden. Deze protestantse gemeente telt 27 officiële leden, maar er zijn zo’n 41 betrokkenen. De mensen die niet lid zijn van de gemeente noemen zichzelf ook geen gelovigen.
De Cubaanse voorganger woont zelf niet Espartaco. Hij komt uit Palmira, een plaats zo’n zeven à acht kilometer verderop.
Het is voor ds. Figueredo lastig om naar de kerk toe te komen. Net zoals de meeste Cubanen heeft hij geen vervoersmiddelen zoals een auto of een fiets.
Liften
Bovendien, geeft ds. Figueredo aan, dat het reizen met het openbaar vervoer niet erg efficiënt is. „Ik kan daardoor niet altijd naar de kerk komen; ik ben afhankelijk van het meeliften met iemand die wel een auto heeft. Dit bemoeilijkt het goede functioneren van de gemeente.”
Toch wil ds. Figueredo niet verhuizen van Palmira naar Espartaco. Hij is namelijk recent in zijn huis een evangelisatiepost gestart. „We hopen dat ook hier in Palmira een kerk geïnstitueerd zal worden en actief zal zijn in de nabije toekomst.” De Cubaanse voorganger moet zijn aandacht verdelen over twee plaatsen.
Hij maakt zich zorgen om het kerkgebouw in Espartaco. Het gebouw verkeert in slechte staat. Het dak lekt, er is geen stromend water en het toilet spoelt niet goed door. Wanneer de constructie niet wordt verbetert, dreigt zelfs het gevaar dat de autoriteiten van hygiëne de toestemming ontnemen om samen te komen.
Hotels
Hoewel het Hoornbeeck College in Rotterdam twee jaar geleden geld heeft opgehaald voor het kerkgebouw, is er aan de constructie nog niets verbeterd. Dit komt omdat er in Cuba een tekort is aan materialen. Daardoor is het voor de gewone burger moeilijk om iets te bouwen. De overheid schiet niet te hulp. Zij heeft haar eigen prioriteiten geeft ds. Figueredo aan, zoals het bouwen van hotels.
Toch gaat de prediking door in Espartaco. Ds. Figueredo hoopt de Heidelbergse Catechismus (HC) te gaan behandelen. „Ik wil dit gaan doen aan de hand van preken van ds. H. Hofman jr.”
Ds. Hofman, predikant van de Netherlands Reformed Congregations te Kalamazoo, schreef deze naar aanleiding van de HC toen hij negen jaar in Bolivia werkte. Deze preken deelt de Spaanse Evangelische Zending uit aan Cubaanse voorgangers, omdat de situatie in Bolivia lijkt op de situatie op Cuba.
„Wij hopen zo een gemeente te zijn die groeit naar de wil van God. Voor het nieuwe jaar is mijn grootste wens dat God aanwezig zal zijn. We hopen en bidden dat onze situatie verandert, zodat ons werk niet wordt tegengehouden.”
Over zijn motivatie is de Cubaanse predikant helder: „Ik ga door met het werk in de gemeente omdat ik mijn gezin moet onderhouden, omdat ik de gemeente wil dienen en omdat ons land de kerk zo nodig heeft.”