Testen voor reis naar Verenigd Koninkrijk vrijdag niet meer nodig
Het is vanaf vrijdagochtend 05.00 uur niet meer nodig om voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk een coronatest te doen. Reizigers moeten wel binnen twee dagen na aankomst een coronatest doen, maar dan is een sneltest voldoende. Er is geen verplichte quarantaine meer na aankomst. De Britten kunnen ook op reis zonder eerst een coronatest te doen. Premier Boris Johnson wil hiermee de economie steunen en de mensen verlossen van de angst dat ze veel geld verliezen door een mislukte reis of door opgelegde isolatie.
Ook de Britse reisbranche heeft aangedrongen op versoepeling. Critici vinden het massaal testen van reizigers zonder klachten niet meer zinvol vanwege het hoge aantal besmettingen in het land. „We zijn het punt al voorbij waarop beperkingen voor het internationale reisverkeer nog een rol kunnen spelen in het onder controle krijgen van die piek”, zei een bestuurder van luchthavenexploitant Manchester Airports Group bij de BBC. De zich snel verspreidende coronavariant die domineert is omikron. Die is weliswaar erg besmettelijk, maar minder gevaarlijk. Veel landen komen in problemen door de coronamaatregelen die waren afgestemd op een gevaarlijker type corona en die vrijwel gezonde werkkrachten thuis houden.
De Britse regering versoepelt daarom het beleid om coronabesmettingen op te sporen. Mensen zonder ziekteverschijnselen hoeven in Engeland na een positieve thuistest niet ook nog een PCR-test te doen om de uitslag te bevestigen, berichten Britse media. Dat moet voorkomen dat werknemers langer dan nodig in zelfisolatie zitten. Ze kunnen volgens de nieuwe regels vanaf 11 januari meteen na hun sneltest in quarantaine. De Britse Health Security Agency (UKHSA) benadrukt volgens de BBC dat de thuistesten ook erg nauwkeurig zijn.
De beleidswijziging valt samen met een flinke toename van het aantal vastgestelde coronagevallen in het land. Dat zag de afgelopen tijd herhaaldelijk besmettingsrecords sneuvelen. Daardoor komen ook steeds meer mensen thuis te zitten. Het gaat momenteel om ongeveer een miljoen mensen, schatte een onderminister van Volksgezondheid bij Sky News.
In het Verenigd Koninkrijk gaan al langer stemmen op om het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen en de tijd te verkorten die mensen in zelfisolatie moeten doorbrengen. Zo moeten de economie en de zorg worden ontzien. Gezondheidsdienst NHS kreeg de afgelopen tijd te maken met een flinke stijging van het aantal medewerkers dat door quarantaineregels niet kan komen werken.