Duits hof eist eerlijke behandeling gehandicapten bij triage
Duitse politici moeten zorgen dat de rechten van kwetsbare mensen worden beschermd als ziekenhuizen tijdens de pandemie aan triage moeten doen. Dat besloot het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe nadat negen mensen met medische problemen zich daar hadden gemeld.
De klagers hebben handicaps en onderliggende aandoeningen. Ze vrezen benadeeld te worden als ziekenhuizen in noodsituaties voorrang geven aan patiënten met de beste overlevingskansen. De negen zeggen een verhoogd risico te lopen op een ernstig ziekteverloop als ze besmet raken met het coronavirus.
Het hof oordeelt nu dat niemand vanwege een handicap mag worden overgeslagen voor een mogelijk levensreddende behandeling. Politici moeten van de rechters meteen in actie komen om bindende regels te maken voor een situatie waarin sprake is van triage. Dan wordt de urgentie bij een hulpvraag bepaald.
De rechters verwijzen naar het feit dat gehandicapten volgens de grondwet niet gediscrimineerd mogen worden. De overheid zou nu onvoldoende hebben geregeld om een eerlijke behandeling van die groep te garanderen als ziekenhuizen moeilijke besluiten moeten nemen over welke patiënten eerst worden behandeld.
Door de coronapandemie neemt de druk op de zorg ook in Duitsland toe. Medische organisaties hadden al richtlijnen opgesteld voor mogelijke triage, maar die zijn volgens het hof juridisch niet bindend.