Van Weel-Bethesda Ziekenhuis: Zelfs patiënten positief over kersttoespraak koning
„Ja, ik heb het ook gezien! ’k Vond het wel mooi dat ‘mijn’ ziekenhuis voor heel Nederland werd genoemd. En dan ben ik alleen nog maar patiënt!”
Medewerkers en patiënten van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland reageerden unaniem positief op de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, geeft communicatiemedewerker Mirjam Nelis van het ziekenhuis aan. „Op onze socialemediakanalen en intranet is positief geregeerd met vooral likes.”
De koning zei in zijn toespraak dat hij soms verhalen hoorde van moed en doorzettingsvermogen. „Zoals in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland; waar een verpleegkundige me vertelde over de uitputtingsslag van veel patiënten op de ic. Ik moest meteen denken aan de uitputtingsslag die dit voor haar en voor haar collega’s moest zijn.”
De koning roemde de „krachtsinspanning tot op de dag van vandaag van al die fantastische artsen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers, die maar doorgaan en doorgaan voor onze gezondheid.”
De koning kwam op 13 april echt op het juiste moment, herinnert Marieke van Splunter zich. Zij is hoofd ic en hoofd spoedeisende hulp. „In onze teams was toenemende vermoeidheid merkbaar door de aanhoudende drukte. Het bezoek en de oprechte aandacht van de koning gaven ons echt nieuwe energie.”
Het hele team was blij verrast dat de koning tijdens zijn kersttoespraak zijn bezoek aan het ziekenhuis aanhaalde. „Er komen nu veel positieve reacties binnen op de toespraak”, vervolgt Van Splunter.
Hoe gaat het momenteel op de ic? Is het nog steeds een gekkenhuis?
Van Splunter: „Het is nog steeds erg druk. Vanaf november hebben we met een nieuwe golf te maken gehad. Op dit moment zien we heel langzaam de aantallen coronapatiënten die opgenomen worden op de verpleegafdeling wat afnemen. Het duurt altijd nog een aantal weken voordat de afname ook op de ic merkbaar wordt. De gemiddelde ligduur van de coronapatiënten op de ic is lang.
Ook spreiden we coronapatiënten nog steeds regionaal en landelijk. Dus als wij een leeg ic-bed hebben en in een ander ziekenhuis komen ze ic-bedden tekort, dan nemen we patiënten over uit een ander ziekenhuis, en andersom. Zo proberen we de druk op alle ic’s wat te verdelen.”
Wat verwacht u voor de komende tijd?
„We zijn erop voorbereid dat opnames door de omikronvariant ook zo weer kunnen stijgen. We hopen dat met de boostervaccinaties en de overheidsmaatregelen de zorg beheersbaar blijft. Maar we houden rekening met alle scenario’s.”
Raakt door de zorg voor coronapatiënten de zorg voor andere patiënten niet in het gedrang?
„Gelukkig hebben we tot nu toe ic-zorg kunnen bieden aan alle patiënten die deze nodig hebben. Geregeld hebben we hiervoor wel patiënten moeten verplaatsen naar ic’s in de regio of elders in het land. En zelfs naar Duitsland. We moesten helaas wel veel reguliere zorg afschalen. En dat veroorzaakt moeilijke situaties.”
Zoals?
„Patiënten moeten langer wachten op een operatie. Operaties worden soms diverse keren uitgesteld. Dat is verdrietig. We kijken wel heel goed naar de zorg die we uitstellen. Als mensen blijvende schade dreigen te ondervinden van uitstel, komen zij toch aan bod. Dit doen we onder andere door mensen door te verwijzen naar Spijkenisse Medisch Centrum, waarmee wij nauw samenwerken.”
Houdt het personeel op de corona-afdeling het allemaal nog vol?
„Het wordt steeds zwaarder voor onze medewerkers, omdat de pandemie al zo lang duurt. Het is soms heel moeilijk de gaten in het dienstrooster op te vullen. Het ziekteverzuim onder medewerkers is nu hoger dan tijdens de eerste coronapieken. Het vele extra werken en de hoge werkdruk eisen hun tol. Maar de teams zetten zich nog steeds voor de volle 100 procent in. Ze zijn nog steeds bereid extra te werken binnen de mogelijkheden die ze hebben. Daar zijn we echt trots op.”