Kabinet breidt steunregeling wat uit
Het demissionaire kabinet breidt wegens de lockdown de steunregelingen uit voor ondernemers. Bedrijven komen sneller in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daarnaast wordt de loonsteunregeling NOW uitgebreid.
Ondernemers kunnen al TVL aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van 30 procent. De verruiming van het pakket kost het kabinet naar verwachting zo’n 590 miljoen euro.
Ook de loonsteun wordt verruimd. Deze subsidie, NOW, wordt berekend op basis van onder meer omzetverlies, maar eerder gold daar een maximum van 80 procent. Omdat veel bedrijven nu hun deuren moeten sluiten, gaat het maximum naar 90 procent.
Horecaondernemers zijn in doorsnee blij met de extra steunmaatregelen van het kabinet om ze door de nieuwe lockdown te loodsen. Maarhet is volgens de sector lang niet genoeg om ondernemers echt uit de brand te helpen.
De horeca loopt elke week 200 miljoen euro aan omzet mis, berekenden economen van ABN AMRO dinsdag. Ook worden de personeelstekorten door de uitstroom van mensen naar andere sectoren alleen maar groter. De leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problemen ook volgend jaar nog niet terug op het niveau van 2019.
Geen maatwerk
Het kabinet levert geen maatwerk in de steunregelingen omdat dat vorig jaar tot „een heel groot aantal beroeps- en bezwaarprocedures” heeft geleid. Dat zei demissionair minister van Economische Zaken Blok tijdens het debat in de Tweede Kamer. De organisaties die het beleid moesten uitvoeren, konden die niet aan.
Vorig jaar werden speciale regelingen opgetuigd toen er rond de kerst lockdownmaatregelen van kracht werden. Blok noemde de ‘ijskastvergoeding’ voor horecabedrijven en de ‘voorraadvergoeding’ voor de detailhandel. Beide sectoren kregen toen extra steun omdat ze rond de feestdagen juist extra ingeslagen hadden. „Daarvan is de eerlijke boodschap dat het in de uitvoering niet goed is gegaan”, zo stelde Blok.
Schrijnend
Ondernemers die door de regels van verschillende steunmaatregelen net niet of net te weinig overheidssteun krijgen, worden straks mogelijk beter geholpen. Minister Blok wil „heel serieus kijken of we, op een manier die ook wérkt, schrijnende gevallen verder tegemoet kunnen komen dan we nu doen.” Hij wil daarbij wel goed kijken of zo’n regeling wel uitvoerbaar is.
Ondernemers die geraakt worden door de lockdown, worden zelf nog niet gecompenseerd voor geleden schade. Verder vallen nog altijd veel ondernemers „buiten de boot” bij de toekenning van crisissteunmaatregelen. Dat benadrukken werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.