Economie

Demotie erg gevoelig thema

De vakbeweging reageert huiverig op de oproep van CNV-voorzitter D. Terpstra om het taboe op demotie te doorbreken.

ANP
2 December 2004 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:57

Zo erkennen CNV-bond Publieke Zaak en de Bedrijvenbond wel dat een stapje terugdoen (demotie) voor oudere werknemers een goede manier kan zijn om langer aan het werk te blijven, maar zij vrezen dat werkgevers het vooral zullen aangrijpen voor een bezuinigingsoperatie.

De Bedrijvenbond en Publieke Zaak hebben weinig behoefte om het onderwerp in CAO-onderhandelingen op tafel te leggen. „Het is nog een erg gevoelig punt. Demotie kan nu alleen op vrijwillige en individuele basis, waarbij het niet zo kan zijn dat de inkomensachteruitgang en de gevolgen voor het pensioen alleen op het bordje van de oudere komen”, aldus een zegsman van de CNV-bond in de publieke sector gisteren.

Ook de FNV liet weten geen brood te zien in het collectief regelen van demotie. „Demotie heeft de geur van dwang: de leidinggevende wijst de oudjes aan, die vervolgens tegen hun zin in functie worden teruggezet”, aldus vice-voorzitter A. Jongerius van de FNV. Bovendien gaat het volgens haar al goed met het geleidelijk ophogen van de leeftijd waarop de werknemer stopt met werken, onder meer door de ombouw van vroegpensioenregelingen.

Binnen de CNV Dienstenbond leeft de discussie om het taboe op demotie te doorbreken niet, volgens een woordvoerster. „Bij ons is het beleid dat mensen op een fatsoenlijk manier hun pensioengerechtigde leeftijd moeten kunnen halen.”

De Unie verweet gisteren CNV-voorman Terpstra dat hij werkgevers een vrijbrief geeft om te bezuinigen over de ruggen van ouderen. De grootste vakbond binnen de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP) waarschuwt dat demotie niet alleen een demotiverend effect heeft op de betrokken werknemer, maar ook op zijn collega’s. „Ook zij leiden er uit af dat zij een onzekere toekomst tegemoet gaan.”

MKB-Nederland en VNO-NCW prijzen juist de oproep van Terpstra. Ook de werkgeversorganisaties gaan er echter van uit dat demotie vooral op individuele basis een goed middel is om oudere werknemers langer aan het werk te houden. „Er moeten wel geschikte functies aanwezig zijn. Die hoeven ook niet altijd minder te zijn, maar het gaat vaak om andere en voor de persoon minder belastende functies”, aldus MKB-coördinator sociaal beleid A. van Delft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer