BinnenlandAsielcrisis

Gorinchem dubt over noodopvang asielzoekers

De gemeenteraad van Gorinchem is verdeeld over de vraag of de stad opnieuw noodopvang voor 300 asielzoekers moet bieden in een voormalig gebouw van de belastingdienst. „We kunnen met goed fatsoen geen nee zeggen”, zegt fractievoorzitter Marjo Molengraaf van ChristenUnie-SGP.

11 December 2021 19:54Gewijzigd op 13 December 2021 06:41
Noodopvang in Assen. beeld ANP, Siese Veenstra
Noodopvang in Assen. beeld ANP, Siese Veenstra

De gemeenteraad zou afgelopen donderdag spreken over de optie om 150 asielzoekers noodopvang te bieden op een cruiseschip aan de Handelskade. Dit punt werd op het laatste moment van de agenda gehaald omdat Gorinchem mogelijk van het Rijk een zogeheten aanwijzing zou krijgen om opnieuw 300 asielzoekers op te vangen in het voormalige belastingkantoor aan de Vroedschapstraat. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ving daar van 22 oktober tot en met 19 november ook 300 ontheemden op.

Het onderwerp noodopvang staat nu opnieuw genoteerd voor de raadsvergadering van komende donderdag. Er zijn vier opties: geen noodopvang bieden, opvang op een cruiseschip, opnieuw opvang in het voormalige belastingkantoor op opvang op beide locaties.

Zaterdag meldde de NOS dat burgemeester Reinie Melissant-Briene van Gorinchem is gebeld door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) met de mededeling dat de gemeente inderdaad een aanwijzing krijgt om voor noodopvang te zorgen. Dit zou dan gaan om 300 bedden in het voormalige belastingkantoor.

Op stel en sprong

Fractievoorzitter Pierre Schefferlie van coalitiepartij Democraten Gorinchem zei zaterdag dat Gorinchem „grote bereidheid” heeft om bij te dragen aan opvang. Hij voelt er echter niets voor het voormalige belastingkantoor opnieuw voor noodopvang te gebruiken. „We hebben herhaaldelijk tegen inwoners gezegd dat niet opnieuw te doen. Het is te belastend voor de vooral oudere mensen die er vlak naast wonen.”

Wat Schefferlie betreft, houdt Gorinchem daarom vast aan de optie 150 asielzoekers op te vangen op een cruiseschip. Hij zegt dat de burgemeester niet verplicht is om gehoor te geven aan een aanwijzing voor noodopvang. „Zij is bevoegd daarover zelf een beslissing te nemen.”

De noodkreet van Broekers-Knol dat er op korte termijn een beddentekort dreigt in de asielopvang doet Schefferlie niet alsnog kiezen voor de opvang van 300 asielzoekers in het belastingkantoor. „We zijn aanspreekbaar op onze verantwoordelijkheid, maar de staatssecretaris en het COA hebben lang verzuimd structureel goede opvang te bieden, met een stukje overcapaciteit. Daarom moet er iedere keer op stel en sprong opvang worden geboden. Wij zijn bereid de komende tijd 150 mensen op te vangen op een schip. Als elke gemeente 150 asielzoekers een plek biedt, zijn er 50.000 nieuwe plekken beschikbaar.”

Veiligheid

Fractievoorzitter Marjo Molengraaf van Christenunie-SGP kiest een andere benadering. „Als je een aanwijzing krijgt, kun je met goed fatsoen geen nee zeggen.” Ze noemde het zaterdag „van den gekke asielzoekers op een cruiseschip op te vangen terwijl we een leegstaand belastingkantoor hebben dat recent vier weken voor opvang is gebruikt en zo weer in gebruik genomen kan worden. We hebben destijds al gezegd: Zijn die vier weken realistisch? Mensen zijn na die vier weken vertrokken naar alle windstreken, terwijl ze daar prima zaten.”

Molengraaf toont zich bovendien bezorgd over de veiligheid rond een schip. „Het zou liggen aan een steile kade. Als je in het water valt, kom je er niet zomaar uit. Terwijl op zo’n schip allemaal mensen zouden komen uit landen waar het halen van een zwemdiploma niet vanzelfsprekend is.”

Als het gaat om de vraag of noodopvang in zowel het belastingkantoor als op een cruiseschip vanwege de acute nood te overwegen valt, aarzelt Molengraaf. „Als er op dat schip alleen volwassenen komen, is het beter te verteren dan wanneer het ook om kinderen gaat. Maar dat zou wel betekenen dat we dan in totaal 450 asielzoekers in Gorinchem krijgen. Dat legt ook weer een extra druk op bijvoorbeeld de zorg. Dat soort zaken moeten we ook meewegen.”

Dinsdag beraadt het college van Gorinchem zich op de noodopvang. Dat moet leiden tot een voorstel dat donderdag in de gemeenteraad wordt besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer